Ciolacu și promisiunile de reindustrializare: strategie reală sau doar manevră electorală?

Marcel Ciolacu, în calitate de premier și candidat la Președinția României, a lansat recent un ambițios program de reindustrializare a României, promițând investiții semnificative în metalurgie și siderurgie. Cu toate acestea, trecutul său în gestionarea problemelor economice din județul Buzău, dar și legăturile sale cu afaceriști locali controversați, ridică întrebări privind autenticitatea acestor inițiative. Este reindustrializarea doar o promisiune electorală menită să atragă voturi sau un plan concret de revitalizare economică?

Recent Prim – Minstrul Marcel Ciolacu, dar si in calitate de candidat al PSD la Presedentia Romaniei, a lansat in spatiul public un asa zis “Program de Sprijin pentru Marea industrie din Romania – metalurgie, siderurgie si industria chimica”, pe mai multe componente printre care se regaseste si o componenta ce presupune o schema de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementeaza investitii in productia de materii prime industriale (tevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.), anuntand, in fapt, ca “in sedinta Coalitiei de guvernare am decis sa facem pasi importanti pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investitii Strategice din industria prelucratoare și a celei care sta la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din România – metalurgie, siderurgie și industria chimica”[1].

Ce nu sune Marcel Ciolacu, dar nici liberalii prin Nicolae Ciuca, este faptul ca inca din anul 2013, fostul ministru al economiei de la aceea data  Varujan Vosganian discuta despre o asa zisa “strategie de reindustrializare a tarii noastre pe baze private”, potrivit publicației incisivdeprahova.ro.

Mai mult fostul demnitar spunea ca: “In componenta de reindustrializare avem un plan teoretic, un plan care tine de implicarea activelor statului si un altul care vizează aplicarea practia. Strategia de reindustrializare nu este inca definita. Prima componenta a strategiei este alcatuirea unei harti economice a Romaniei. Noi nu mai avem o geografie economica si trebuie sa vedem cum arata, in mod real, harta economica a tarii noastre. (…) Din acest motiv, stategia de reindustrializare are ca ax central competitivitatea, respectiv cum să facem sa ne valorificam mai bine resursele, cum sa cheltuim mai putin pentru a produce aceeasi unitate de produs intern brut si, in acelaşi timp, sa respectam conditiile de mediu, de climat social, de sustenabilitate, in virtutea unui echilibru macroeconomic.”[2]

In acest contex ne intrebam ce a facut statul, respectiv Guvernul Romaniei, in ultimii 10 ani pe subietul “reindustrializarii” Romaniei, tema resuscitata pe repede inainte de Guvernul Ciolacu, cu atat mai mult ca inca din 2010 exista un studiu privind “Reindustrializarea Romaniei: Politici si Strategii”, realizat de Grupul de Economie Aplicata[3]?

Raspunsul este ca nimic, mai ales in sectorul siderurgiei/metalurgiei romanesti, activitate reglementata prin HG nr. 213 din 28 februarie 2002 privind aprobarea Strategiei de restructurare a industriei siderurgice din România pentru perioada 2002-2005[4], sector care in ultimele doua decenii a fost adus pe butuci de neimplicarea, dezinteresul sau chiar incompetenta reprezentantiilor autoritatilor din administratia publica centrala de specialitate[5].

Dar, cel ce se lauda ca ve revitaliza industria tarii, Marcel Ciolacu, este de loc din municipiul Buzau, unul din cele mai sarace oras din Romania, dar unde constatam ca anumite persoane din proximitatea premierului actual, prospera din afaceri imobiliare provenite din vanzarea – cumpararea unor active ce au apartinut fostelor unitati industriale metalurgice privatizate pe nimic de statul roman in anii 90.

Chiar daca Marcel Ciolacu este deputat de Buzau inca din anul 2012, pe acesta  nu l-a interesat, starea de industriaizare a municipiului Buzau, inclusiv situatia materiala a concetatenilor sai, respectiv modul de administrare a societatilor locale, cum ar fi SC “Ductil Steel” SA, care a fost una dintre cele mai importante societati producatoare in Romania de plase sudate si sarma de diferite dimensiuni, otel beton pentru constructii in bare si colaci, societate ce a intrat in insolventa generala in anul 2013[6].

Faptul ca pe Marcel Ciolacu nu l-a interesat situatia economica a societatii SC “Ductil Steel” SA, si nu numai, reiese din evaluarea activitatii parlamentare a deputatului din circumscriptia electorala nr.10 Buzau, care in perioada 2012  – 2024, nu a avut nicio interpelare sau intrebare pe subiectul sus enuntat[7], cu toate ca media centrala si locala au publicat o serie de articole cu privire la situatia dramatica a siderurgiei romanesti la nivel national[8].

Din evaluarea activitatii paralmentarilor pe subiectul “Ductil Steel” se constata ca, in urma cu mai multi ani, doar cativa deputati au fost interesati de subiectul in cauza cum ar fi: Valeria-Diana Schelean-Somfelean[9], Adrian Mocanu[10], Marioara Nistor[11].

In acest contex Marcel Ciolacu, dar nici autoritatile publice competente, nu au fost interesate modul in care societatea “Ductil Steel” SA, dar nu numai aceasta, a fost adusa in stare de insolventa de o firma obscura cu actionari rusi, cu toate ca in spatiul public au existat informatii cu privire la subiectul dat[12].

Mentionam ca, SC “Ductil Steel” SA in anul 2013 era detinuta in proportie de 99,99%  de firma “Invest Nikarom” srl, cu sediul in Bucuresti, str.Teheran nr.6, care are ca actionari pe cetatenii romani, dar care au si cetatenia rusa, Victor Chumakov si Svetlana Chumakova, persoane nascute in Federatia Rusa, in  localitatile Bugulma, respectiv Irkutsk.

Surprinzator, cei doi numind ca administrator al societatii “Ductil Steel” pe nimeni alta decat fiica lor, Olga Chumakova, cetatean rus, persoana care in anul 2014 a solicitat obtinerea cetateniei romane, cererea fiindu-i respinsa printr-un aviz negativ conform Ordinului Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie nr. 2.403/P din 18 decembrie 2014, pentru mai multe motive, printre care si cel ce priveste loialitatea. Ulterior cauza acesteia a ajuns in fata Curtii Constitutionale unde cererea petentei a fost declarata inadmisibila in anul 2019[13].

Intrucat “Ductil Steel” SA a intrat in procedura de insolventa, dupa anul 2013, Olga Chumakova in calitate de administrator special, alaturi de Balescu Ionut reprezentant al societatii “Expert Cont Insolvency” SPRL, numit administrator judiciar al debitorului, au inceput vanzarea activelor debitoarei pentru achitarea datoriilor societatii.

In anul 2020, cand “Ductil Steel” SA se afla in procedura de reorganizare judiciara, comitetul creditorilor, in principal, prin creditorul majoritar offshore-ul “Alphard Financial Corp”, cu sediul Insulele Virgine Britanice, au stabilit ca administratorul special, rusoaica Olga Chumakova, sa vanda un imobil (teren cu cladiri) aflat in intravilanul Municipiului Buzau, Al.Industriilor nr.1, Jud.Buzau, inscris in CF 71674 a localitatii Buzau, identificat prin numar cadastral 71674, compus din curti constructii si 8 constructii edilitare (depozite si un sediu admnistrativ).

Astfel, Olga Chumakova a stabilit sa vanda terenul sus enuntat, cu un pret 1.651.000 lei, sens in care s-a incheiat un contract de promisiune bilaterala de vanzare – cumparare, autentificat notarial sub nr.1383 din data de 10.08.2020, intre promitenta vanzatoare societatea “Ductil Steel” SA, reprezentata prin Olga Chumakova, in calitate de administrator special, Balescu Ionut reprezentant al societatii “Expert Cont Insolvency” SPRL, administrator judiciar al debitorului “Ductil Steel” SA., si promitent cumparatorul Gheorghe Nicusor reprezentant al firmei “Nick Activ Total” srl din Buzau.

Cu toate ca ANAF s-a opus intentiei de vanzare, Olga Chumakova in coniventa cu Balescu Ionut si Cosmin Liviu Gheorghe, in calitate de mandatar al Olgai Chumakova, au incheiat in data de 05.10.2020, contractul de vanzare – cumparare a imobilului cu o suprafata de aproximativ 8000 mp., inscris in CF 71674 a localitatii Buzau, cu pretul de vanzare de 1.651.000 lei, contract autentificat notarial sub nr.1922/05.10.2020, cu cumpartorul firma “Nick Activ Total” srl,  reprezentata  Gheorghe Nicusor.

Dar Gheorghe Nicusor, om de afaceri buzoian prosper, este o persoana apropiata de alt om de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu, care la randul sau este un bun prieten cu nimeni altul decat Marcel Ciolacu[14].

Ca atare consideram ca noile initiative ale premierului Ciolacu in domeniul (re)industrializarii propuse in Guvern nu sunt decat prafuri in ochii alegatorilor, declaratii pompoase pentru viitoarea sa campanie in cursa prezidentiala si posibile sinecuri ce pot fi acordate tertilor interesati si apropiatii ai dansului, dupa cum presa a mai scris in trecut.

[1]  https://newstand.ro/2024/09/18/planul-de-industrializare-a-romaniei-de-875-de-mld-de-lei-al-premierului-marcel-ciolacu/

https://financialintelligence.ro/ministrul-finantelor-marcel-bolos-a-prezentat-in-sedinta-pnl-proiectul-de-reindustrializare-a-romaniei-ce-va-fi-discutat-si-in-coalitie-este-vorba-de-un-pachet-de-masuri-consistent-de-sprijin-pe/

[2]  https://www.bursa.ro/exclusivitate-vosganian-avem-nevoie-de-un-nou-proiect-national-reindustrializarea-88448914

[3] http://sar.org.ro/wp-content/uploads/2012/12/Reindustrializarea-Romaniei-politici-si-strategii.pdf

[4]  https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/34784

[5]  https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/economie/distrugatorii-cum-au-distrus-psd-pnl-industria-siderurgica–217569775.html

[6] https://ziare.com/mechel/insolventa/ductil-steel-buzau-si-otelul-rosu-foste-combinate-mechel-au-intrat-in-insolventa-1224164

[7] https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=70&cam=2&leg=2020

[8] https://impact-est.ro/dezvaluiri/dezastru-in-siderurgie/

https://www.youtube.com/watch?v=dvSvDu8clw8

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/foto-siderurgia-istorica-de-la-otelu-rosu-detinuta-anterior-de-rusii-de-la-mechel-reintra-in-insolventa-dupa-10-ani-de-aceasta-data-sub-control-moldo-polonez-21212510

[9] https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=33426&idl=

[10] https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=33404&idl=

[11]https://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=7211&sir=&sep=and&idv=6245&idl=&nav=%3Ca%20href=%22/pls/steno/steno.cautare%3Fcam=%26com=0%26leg=2012%26topic1=0%26topic2=0%26topic3=0%26topic4=0%26topic5=0%26nrp=%26anp=%26idv=6245%26sir=%26sep=and%26ts=0%26dat1=19-12-2012%26dat2=20-12-2016%26ord=0%26pag=20%26idl=%22%3EInterogare%3C/a%3E%20%26gt%20%3Ca%20href=%22/pls/steno/steno.lista%3Fcam=%26com=0%26leg=2012%26topic1=0%26topic2=0%26topic3=0%26topic4=0%26topic5=0%26nrp=%26anp=%26idv=6245%26sir=%26sep=and%26ts=0%26dat1=19-12-2012%26dat2=20-12-2016%26ord=0%26pag=20%26idl=%26pags=81%22%3ERezultate%3C/a%3E

[12] https://anchetatorii.ro/2021/03/01/cos-targoviste-pus-pe-butuci-de-rusia-nasui-combinatul-din-targoviste-tine-de-siguranta-nationala-a-romaniei/

https://hotnews.ro/siderurgia-romaneasca-aruncata-de-rusi-la-fier-vechi-608229

[13] https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/227451

[14] https://www.youtube.com/watch?v=vFTeGydNzcY

https://inpolitics.ro/marcel-ciolacu-o-mica-piedica-in-calea-uitarii_1860081529.html

https://magnanews.ro/2024/08/legaturi-controversate-relatiile-de-afaceri-ale-premierului-ciolacu-si-influenta-cercului-sau-de-apropiati-din-buzau/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *