Culturile de cereale afectate de seceta extremă. Este cea mai slabă recoltă din ultimele patru luni

Canicula extremă din acest an, considerat de mulți specialiști cel mai călduros din istorie, a lovit puternic producția agricolă din Europa.

Temperaturile record și lipsa precipitațiilor au afectat în mod semnificativ culturile de cereale, iar Franța, cel mai mare producător de cereale din UE, anunță cea mai slabă recoltă din ultimele patru decenii.

Situația este cu atât mai alarmantă cu cât grâul, unul dintre produsele de bază ale economiei agricole franceze, a suferit o reducere considerabilă a producției, în timp ce doar porumbul beneficiază de o prognoză mai optimistă.

Conform celor mai recente estimări, Ministerul Agriculturii din Hexagon prognozează pentru 2024 o recoltă de grâu moale de 25,78 milioane de tone, în scădere față de estimarea de luna trecută, de 26,32 milioane de tone.

Aceasta este cea mai mică producție înregistrată din 1986 încoace. Estimările oficiale se aliniază cumva cu cele ale analiștilor francezi, care preconizaseră o recoltă de grâu situată între 25 și 26 de milioane de tone.

După ce tragem linie, cifrele indică o scădere de 27% față de anul trecut, ceea ce marchează una dintre cele mai slabe recolte din ultimele patru decenii pentru Franța, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană.

Nici la orz situația nu este mai bună. Ministerul a revizuit în scădere estimările pentru recolta din acest an, până la 10,05 milioane de tone, față de 10,40 milioane de tone prognozate luna trecută, ceea ce reprezintă o scădere de 18% comparativ cu recolta de anul trecut.

În schimb, au fost îmbunătățite estimările pentru producția de porumb din acest an, cultură aflată în plină campanie de recoltare, la 14,39 milioane de tone, față de 14,01 milioane de tone prognozate luna trecută. Recolta ar urma să fie cu 11% mai mare decât cea de anul trecut, având în vedere că fermierii s-au orientat către porumb, după ce umiditatea excesivă le-a perturbat planurile inițiale.

O altă veste bună este că producția de sfeclă de zahăr vă ajunge la 34,38 milioane de tone, cu 8,4% mai mare față de anul trecut. În schimb, producția de rapiță este de 3,95 milioane de tone, ușor peste estimările din luna trecută, dar cu aproape 8% mai mică decât cea din 2023.

The post Culturile de cereale afectate de seceta extremă. Este cea mai slabă recoltă din ultimele patru luni appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *