Disidenta venezueleană Corina Machado a primit premiul „Vaclav Havel” al Consiliului Europei

Consiliul Europei i-a decernat luni premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului disidentei venezuelene Maria Corina Machado, care trăieşte în clandestinitate, transmite AFP.

Machado, în vârstă de 56 de ani, este prima latino-americană care primeşte această distincţie; contracandidaţii ei au fost militantul Akif Gurbanov din Azerbaidjan şi feminista Babutsa Pataraia din Georgia.

În numele disidentei, premiul a fost ridicat de fiica ei, Ana Corina Sosa.

Într-o intervenţie prin videconferinţă, Machado a declarat că a hotărât „să continue lupta alături de poporul venezuelean”, fiind convinsă că „asta trebuie făcut, acesta este rolul meu”. Ea a susţinut că în Venezuela „dictatura şi-a început căderea inevitabilă” şi a apreciat că „semnificaţia acestui premiu este imensă, nu doar pentru mine, ci şi pentru toţi cei care luptă împreună, astăzi, pentru cauza libertăţii”.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a obţinut al treilea mandat în urma alegerilor din 28 iulie, ale căror rezultate nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană, SUA şi mai multe ţări latino-americane. După scrutin, în Venezuela au izbucnit manifestaţii spontane, reprimate de puterea de la Caracas inclusiv prin 2400 de arestări, care s-au adăugat bilanţului sângeros de 27 de morţi şi 192 de răniţi.

Candidatul declarat învins, Edmundo Gonzalez Urrutia, s-a refugiat în Spania, însă Machado a rămas ascunsă în Venezuela.

Ea a arătat că regimul lui Maduro a reacţionat brutal la „înfrângerea usturătoare”, inclusiv prin arestarea şi torturarea a mii de venezueleni, printre care şi femei şi copii.

AFP reaminteşte că din 2014 criza economică şi politică din Venezuela a determinat circa şapte milioane din cele 30 de milioane de cetăţeni să fugă din ţară.

Anul trecut, premiul în valoare de 60.000 de euro i-a revenit omului de afaceri turc Osman Kavala, cunoscut pentru filantropie, închis de aproape şapte ani pentru presupusul rol în manifestaţiile din parcul Gezi din Istanbul.

În 2022, laureat a fost disidentul rus Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a criticat invazia rusă în Ucraina şi eliberat la 1 august, după peste doi ani de detenţie, în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia şi Occident. El a fost prezent la Strasbourg abia astăzi, când a subliniat că în Rusia se află încă peste 1300 deţinuţi politic, mai mulţi decât în întreaga Uniune Sovietică înainte de destrămarea statului comunist.

Distincţia numită după fostul preşedinte ceh Vaclav Havel este acordată anual din 2013 unei personalităţi din societatea civilă, pentru „acţiuni excepţionale pentru drepturile omului în Europa şi nu numai”, a reamintit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Havel, primul şef de stat al Cehoslovaciei post-comuniste, apoi al Cehiei (1989-2003), decedat în decembrie 2011, a rămas un simbol durabil al opoziţiei faţă de dictatură.  Sursa: Agerpres

The post Disidenta venezueleană Corina Machado a primit premiul „Vaclav Havel” al Consiliului Europei appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *