Enigmă a Terrei dezlegată după un an de cercetări: Un mega tsunami declanşat în Groenlanda a cutremurat Pământul, timp de 9 zile

Pământul s-a cutremurat timp de 9 zile anul trecut și nimeni nu a știut de ce. Seismologii din toată lumea au studiat fenomenul și se pare că au dezlegat enigma. De vină ar fi un mega-tsunami declanșat de prăbușirea unui ghețar din Groenlanda, care se subțiază de la un an la altul.

În septembrie anul trecut, seismologii din întreaga lume au detectat vibraţii cum nu se mai întâlniseră până atunci. Un zgomot monoton părea că vine din Groenlanda. A durat nouă zile.

Centrul Danez de Cercetări Geologice a ajuns la concluzia, după un an de cercetări, că schimbările climatice au provocat un tsunami în jurul Groenlandei de Est, în septembrie 2023.

Kristian Svennevig, om de ştiinţă danez: Am descoperit că alunecarea a fost cauzată de ultimele decenii de micșorare a ghețarului de sub munte, prăbușirea muntelui și de aceea îl putem conecta cu schimbările climatice.

În raportul seismologilor și oceanografilor se arată că această prăbușire a provocat valuri înalte de peste 200 de metri.

A fost rezultatul unei serii de evenimente rare, în cascadă, puse în mişcare de schimbările climatice.

Practic, prăbuşirea unui vârf muntos înalt de 1,2 km din estul Groenlandei, în septembrie anul trecut, a făcut ca apa din fiordul de dedesubt să se clatine înainte şi înapoi, provocând vibraţii până în scoarţa terestră.

The post Enigmă a Terrei dezlegată după un an de cercetări: Un mega tsunami declanşat în Groenlanda a cutremurat Pământul, timp de 9 zile appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *