EXCLUSIV În Italia, jumătate din populație este tatuată. „Corpul nostru e ca o foaie albă, unde trebuie să așternem toate gândurile și stările noastre”

Italia, țara în care jumătate din populație este tatuată. 48% dintre italieni au cel puțin un desen permanent pe corp, urmați de suedezi și de americani. În ciuda unui studiu recent care avertizează asupra riscului de a dezvolta limfoame, industria tatuajelor este printre cele mai profitabile. Doar italienii cheltuie pentru această formă de artă peste 300 de milioane de euro pe an. Se estimează că aproape 20% din populația globului are cel puțin un tatuaj.

De la stigmat, la modă. Creșterea popularității tatuajelor sugerează că, pe măsură ce îmbătrânim, nu acumulăm doar înțelepciune, ci și cerneală.

Alessandra predă filosofia la liceu și are 7 tatuaje. Primul l-a făcut la 19 ani.

Alessandra: O frază din Nietzsche, filosoful meu preferat. Apoi am studiat filosofia la Universitate. Fraza asta mi-a spus-o profesoara pe care am avut-o la școală: „Trebuie să ai în tine încă haos, spre-a da născare unei stele dansatoare”. Eu am 32 de ani, dar încă mă cert cu părinții din cauza tatuajelor, ei nu le suportă, nu le plac, nu sunt de acord, pentru ei nu au sens.

Michela este asistentă, are 56 de ani, iar de 30 de ani este pasionată de tatuaje. Spune că fiecare are o poveste.

Michela: Am un tatuaj făcut împreună cu fata mea, un altul care simbolizează refacerea după o perioadă întunecată, am tatuată o bufniță, care ar trebui să însemne înțelepciune. Fiul meu are multe tatuaje, de altfel are unul mare pe spate, un braț tatuat complet, iar fata mea are și ea câteva. Fiul meu a spus un lucru frumos: corpul nostru e ca o foaie albă, unde trebuie să așternem toate gândurile și stările noastre.

Meseria de tatuator este reglementată în Italia, iar cei care vor să o practice trebuie să urmeze un curs care durează între 90 și 1500 de ore, în funcție de regiune.

Luca este unul dintre cei mai apreciați artiști. Cel mai în vârstă client a fost o femeie de 77 de ani, care și-a tatuat inițialele nepoților.

Luca Braidotti, artist tatuator, Udine: Cred că e o necesitate pe care multe persoane o au, simt, doresc să imprime ceva foarte personal sau cu o semnificație. Cred că italienii, în intervalul de vârstă 20 la 35 de ani, sunt cel puțin 80 la sută dintre ei tatuați.

În Italia, 48% din populație declară că are cel puțin un tatuaj, cu preponderență femeile.

La mică distanță se află Suedia și Statele Unite, însă media în cele două țări este de 4 tatuaje la o persoană.

În Italia sunt peste 5000 de tatuatori, iar prețul unui desen pornește de la 50 de euro și poate ajunge la câteva mii de euro, în funcție de stil, dimensiune și complexitate.

The post EXCLUSIV În Italia, jumătate din populație este tatuată. „Corpul nostru e ca o foaie albă, unde trebuie să așternem toate gândurile și stările noastre” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *