Exercițiu NATO cu participarea Ucrainei. Alianța vrea să dezvolte noi tehnologii pe baza utilizării pe scară largă a dronelor

Președintele Zelenski a declarat că nu a primit permisiunea SUA și Marii Britanii de a utiliza rachete cu rază lungă împotriva unor ținte de pe teritoriul Rusiei. Ucraina a participat însă la un exercițiu major cu sisteme antidronă al NATO. Alianța vrea să dezvolte noi tehnologii pe baza utilizării pe scară largă a dronelor în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, Iranul a prezentat la o paradă militară un nou tip de drona de atac Shahed și o nouă rachetă balistică.

Exercițiul NATO s-a desfășurat la o baza baza militară olandeză. Au participat 20 de țări și reprezentanți de la 50 de companii care produc astfel de sisteme. Ucraina a fost invitată în premieră. Au fost testate tehnologii de ultima generație privind detectarea și contracararea dronelor, inclusiv prin operațiuni de bruiaj, și s-a evaluat modul în care aceste sisteme pot funcționa în mod coordonat.

Dronele reprezintă o problema cheie în războiul din Ucraina. Experți NATO analizează soluții pentru aparatele ieftine, controlate de la sol de piloți și pline cu explozibili.

Matt Roper, şeful serviciului de informaţii şi supraveghere din cadrul NATO: NATO ia foarte în serios această ameninţare. De aceea, acest tip de exerciţiu de interoperabilitate tehnică este foarte important. Pentru a reuni ţări, parteneri din industria de profil, pentru a observă cele mai bune tehnologii şi a ne asigura că acţionăm în aceeaşi direcţie de dezvoltare.

Acest reprezentant al centrului de tehnologii avansate din Kiev s-a referit la amenințarea dronei de supraveghere și la varianta unei drone care să o distrugă după localizare.

Iaroslav, expert dezvoltarea tehnologiilor, ministerul ucrainean al apărării: Faci un pas, dușmanii fac şi ei pasul lor. Dai drumul la acțiune. Se produce contracarare. Tehnologia pe care o dezvoltăm este valabilă 3 luni, poate 6 luni. Apoi este învechită.

La rândul său, Vladimir Putin a anunțat creșterea producției de drone și a vizitat un centru de profil.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: În total, aproximativ 140.000 de vehicule fără pilot de diferite tipuri au fost livrate armatei în 2023. În acest an, producția de vehicule fără pilot este planificată să crească de câteva ori, mai precis, de aproape 10 ori.

Iranul a prezentat o nouă rachetă balistică și o versiune îmbunătățită a unei drone kamikaze Shahed, cu o rază de acțiune de 4000 de km. Guvernele occidentale acuză Teheranul că furnizează drone și rachete balistice Moscovei pentru a fi folosite în războiul contra Ucrainei, ceea ce Iranul neagă.

The post Exercițiu NATO cu participarea Ucrainei. Alianța vrea să dezvolte noi tehnologii pe baza utilizării pe scară largă a dronelor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *