Guvernul a blocat angajările la stat, dar în luna august a scos la concurs un sfert din posturile libere ale întregului an

Un sfert din totalul posturilor din aparatul public disponibile anul acesta au fost scoase la concurs în luna august. Potrivit unei platforme de angajări online, de la începutul acestui an au fost disponibile 20.000 de posturi. După ce numărul angajaţilor din instituţii a crescut din nou în iulie şi a ajuns la 1,2 milioane de persoane, Guvernul blochează acum angajările până la finalul anului. Speră să reducă astfel deficitul bugetar.

Potrivit unei platfome de recrutare online, instituțiile publice au scos la concurs aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului. Cei care și-au dorit să se angajeze în sistemul public au avut la dispoziție în luna august 5.000 de noi posturi, dublu față de aprilie și de opt ori mai mult decât în luna ianuarie, când au fost disponibile aproximativ 600 de locuri de muncă.

Bogdan Badea, reprezentantul unei companii de recrutare: Surpriza majoră a fost în august, cu această explozie de locuri de muncă. Dacă e să comparăm numărul acesta de 20.000 de locuri de muncă cu sectorul privat, suntem undeva la 10%, respectiv sectorul privat a scos la bătaie anul acesta undeva la 200.000 de locuri de muncă.

Datele centralizate de aceeași platformă arată că cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul medical, unde erau disponibile 7.500 de posturi în spitale, clinici, sanatorii ori direcții de sănătate. În sistemul de învățământ s-au scos la concurs 5.300 de locuri de muncă.

În continuare, în școli și în unitățile sanitare se vor putea face angajări dacă posturile sunt aprobate prin memorandum de guvern. Pentru a reduce deficitul bugetar ajuns în iulie la 4,02% din PIB, Executivul și-a asumat un acord pe o perioadă de șapte ani cu Comisia Europeană. Astfel că anul viitor ar putea fi luate în calcul noi măsuri de reducere a cheltuielilor.

Care ar fi soluțiile guvernului în perioada următoare pentru reducerea numărului de bugetari? S-ar putea impune și o concediere, poate?

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor: Avem în față o reformă a salarizării unice. Condiția pe care o are această reformă este cea privitoare la sustenabilitate, adică, practic, așa cum sustenabilitatea a fost asigurată la sistemul public de pensii, așa va trebui să fim în măsură să răspundem la această solicitare a Comisiei Europene.

Până la finalul anului angajările rămân blocate, iar companiile care au datorii nu pot crește salariile angajaților, a decis Guvernul.

Adrian Negrescu, analist economic: Schemele de personal în majoritatea instituțiilor sunt supraaglomerate, se creează posturi din ce în ce mai multe. Am ajuns să plătim pentru salariile bugetarilor dublu față de acum șase ani de zile, iar în acest ritm s-ar putea să nu mai facem față din punct de vedere financiar.

În iulie, în aparatul bugetar activau 1,2 milioane de angajați, cu 482 mai mulți față de luna iunie.

The post Guvernul a blocat angajările la stat, dar în luna august a scos la concurs un sfert din posturile libere ale întregului an appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *