Herbert Kickl pare să fi câștigat alegerile în Austria, dar nu și puterea. Niciuna dintre formațiunile de pe locurile doi și trei nu vrea o alianță cu extremiștii

Este cea mai mare victorie a extremei drepte din Austria, după cel de-al Doilea Război Mondial. Partidul Libertății a obținut aproape o treime din voturi, la parlamentarele de duminică. Presa europeană vorbește despre un cutremur politic, mai ales că extrema dreaptă pare în ascensiune pe bătrânul continent. Ca să poată guverna, Partidul Libertății trebuie să intre într-o coaliție, însă niciuna dintre formațiunile de pe locurile doi și trei nu vrea o alianță cu extremiștii.

Herbert Kickl, lider, Partidul Libertăţii: Noi, acum, am deschis o ușă, o ușă spre o nouă eră. Vom scrie, împreună, un nou capitol din istoria Austriei.

În timp ce Kickl își savura victoria, în fața parlamentului din Viena s-au adunat mai mulți protestatari, nemulțumiți de rezultatul alegerilor. Oamenii strigau “Afară cu naziștii din Parlament!”

Victorie istorică pentru extrema dreaptă în Austria, cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial

În Austria, Extrema dreaptă este aproape de o victorie istorică – cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Rezultatele provizorii ale Alegerilor Parlamentare arată că Partidul Libertății a obținut 29,2% dintre voturi. Vă trebui să intre într-o coaliție ca să poată guverna, dar este cel mai recent succes în ascensiunea extremei drepte din Europa.

Kickl, 55 de ani, a reușit să relanseze partidul. Formațiunea dispăruse de pe firmament, în urma scandalului Ibiza, din 2019, când liderul de atunci negocia afaceri cu ruşii.

Kickl a convins aproape o treime din electorat cu promisiunile sale pe 2 teme majore în societatea austriacă: migrația ilegală și starea economiei. A promis că va transforma Austria într-o fortăreață, în care imigranții nu mai au ce căuta.

Kickl nu e de acord cu sprijinirea Ucrainei

De asemenea, Herbert Kickl se opune ca Austria să ajute militar Ucraina și e de părere că sancțiunile împotriva Rusiei au provocat daune țărilor Uniunii Europene, și nu rușilor.

Prea extrem, au un discurs inflamat, plin de ură, nu e bine pentru Austria.

Sper ca Herbert Kickl să nu ajungă cancelar, iar partidul său să dispară iar, spun unii cetățeni.

Noul guvern nu va fi gata înainte de Crăciun

Kickl pare să fi câștigat alegerile, dar nu și puterea. Urmează o perioadă complicată de negocieri. Conservatorii, plasați pe locul al doilea, ar fi dispuși să intre în coaliție, la guvernare, dar nu cu Herbert Kickl în postura de cancelar.

E posibilă o alianță a conservatorilor plus social democrați, plus liberali – dar experiența arată că asemenea formule de trio nu au funcționat în Austria, spun analiștii.

S. Mureșan: Cancelarul Austriei a jucat cartea extremismului eurosceptic și a fost învins de adevărata extremă dreaptă

„Am spus mereu că toți liderii europeni care vor să învingă extremiștii eurosceptici cu același tip de discurs vor eșua”, scrie eurodeputatul Siegfried Mureșan după ce Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, a câştigat alegerile parlamentare din Austria cu 29,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate de Ministerul de Interne.

The post Herbert Kickl pare să fi câștigat alegerile în Austria, dar nu și puterea. Niciuna dintre formațiunile de pe locurile doi și trei nu vrea o alianță cu extremiștii appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *