Hezbollah după Nasrallah. A fost liderul organizației islamiste din 1992 și a avut o relație strânsă cu Iranul

Hassan Nasrallah, fostul lider al mișcării islamiste șiite militante din Liban, Hezbollah, a fost una dintre cele mai cunoscute și mai influente figuri din Orientul Mijlociu. O minte criminală care a fortificat organizația teroristă și a transformat-o într-una dintre cele mai importante forțe politice din Liban. Avea o prietenie strânsă cu regimul de la Teheran și, la fel ca și liderii iranieni, era un dușman declarat al Israelului. Se temea că va fi asasinat de Israel, așa că, de ani buni, nu mai fusese văzut în public.

Nu există îndoială că a fost o agresiune majoră şi aşa cum am mai spus fără precedent, care va fi pedepsită de unde şi atunci când nici nu se vor aştepta.” Era ultimul discurs al liderului terorist din Liban. Amenința Israelul cu pedeapsa după ce mii de pagere și stații de emisie recepție ale membrilor Hezbollah au sărit în aer.

Nasrallah a devenit liderul Hezbollah după ce israelienii l-au asasinat în 1992 pe predecesorul său. Nasrallah a fost o figură întunecată, cu legături personale strânse cu Iranul, care a jucat un rol cheie în transformarea Hezbollah-ului în forța politică și militară care este astăzi. A fost venerat de susținătorii grupului.

Hassan Nasrallah, liderul teroriştilor Hezbollah: Îi spun lui Netanyahu că Libanul este cimitirul guvernelor israeliene şi de aceea dacă se bazează pe orice acţiune în Liban, în orice direcţie, inclusiv în alegeri, se va întoarce împotriva lor.

Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a ajutat la antrenarea luptătorilor din grupul armat palestinian Hamas, precum și a milițiilor din Irak și Yemen și a obținut rachete și rachete din Iran pentru a fi folosite împotriva Israelului. Și ce e și mai important, a achiziționat rachete cu o rază de acțiune mai mare, ceea ce le-a permis să lovească nordul Israelului.

Cătălin Gomboș, expert în Orientul Mijlociu: În acest moment Hezbollahul este, presupun, în haos, dar are capacitatea, datorită modului de organizare, să găsească înlocuitori pentru o parte din acești comandanți pe care i-a pierdut, poate pentru toți.

Persoana care se așteaptă să ia locul lui Nasrallah ca lider al organizației teroriste Hezbollah este Hashem Zafi Al-Din, vărul lui Hassan Nasrallah, care, contrar informațiilor vehiculate nu a fost ucis în atacul de la Daia. Cum va schimba situația un nou lider?

Cătălin Gomboș, expert în Orientul Mijlociu: În acest moment, Hezbollah nu are chiar foarte mult sprijin în Liban care trece printr-o criză economică severă deci n-are nici susținere pentru a lansa un război împotriva Israelului nici măcar în Liban.

Paul Moorcraft, analist militar: Hezbollah s-a dezvoltat, este mult mai bine apărat, are forţe mult mai puternice. Oamenii sunt antrenaţi mult mai bine de iranieni şi sunt şi foarte credincioşi. Cred că vor continua să lupte. Vor avea nevoie de câteva zile ca să-şi reorganizeze conducerea şi controlul pentru că acestea au fost distruse de serviciile israeliene printr-o tactică incredibilă.

Un rol important în reorganizarea Hezbollah îl va juca Iranul în măsura în care va mai putea să facă asta foarte curând.

Cătălin Gomboș, expert în Orientul Mijlociu: Să ne amintim că în aprilie, după ce Iranul a atacat Israelul, au fost niște lovituri israeliene precise, nu de foarte mare amploare, dar menite să le arate iranienilor că, dacă vrea, Israelul are capacitatea de a lovi în puncte extrem de sensibile.

Firas Maksad, expert Orientul Mijlociu, Univ. Washington: E un eveniment foarte important atât pentru Liban şi viitorul său, dar şi pentru regiune şi pentru confruntarea iraniano-israeliană.

Pentru Iran, Hezbollah reprezintă unul dintre tentacule sale prin intermediul căruia lupta împotriva Israelului pe care îl vrea șters de pe harta lumii. Îi mai are la îndemână pe rebelii houthi din Yemen, care au lovit în această după-amiază Israelul și grupările din Irak și Siria.

The post Hezbollah după Nasrallah. A fost liderul organizației islamiste din 1992 și a avut o relație strânsă cu Iranul appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *