Înalta Curte accelerează prescrierea dosarelor, inclusiv pentru faptele comise înainte de mai 2022, dar investigate ulterior / Dosarul 10 August, prescris în august 2026

Înalta Curte accelerează prescrierea dosarelor, inclusiv pentru faptele comise înainte de mai 2022, dar investigate ulterior. De exemple,  dosarul 10 August va fi prescris în august 2026.

Faptele penale comise anterior zilei de 30 mai 2022, dar anchetate ulterior acestei date se prescriu mai repede, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, explicate de juriştii consultaţi de G4Media.

Înalta Curte a stabilit că nu mai există prescripţie specială pentru faptele penale comise anterior datei de 30 mai 2022. Prescripția specială este un instrument care permite magistraților să extindă perioada în care faptele penale pot fi trase la răspundere prin simpla aducere la cunoștiința incupatului că este vizat de o procedură judiciară.

Este şi cazul dosarului 10 August, au explicat juriştii consultaţi de G4Media.ro. Presupusele fapte de abuz în serviciu ale şefilor jandarmeriei au fost comise pe 10 august 2018, la mitingul anti-PSD din București.

Termenul de prescripţie generală pentru abuzul în serviciu este de 8 ani. Prescripţia specială permitea magistraţilor să întrerupă cursul prescripţiei generale în momentul comunicării unui act de procedură către inculpaţi (o citaţie, actul de inculpare sau de trimitere în judecată), dar nu mai mult de încă o dată, adică nu mai mult de 16 ani.

Însă cum Înalta Curte a decis că nu mai există prescripţie specială pentru faptele comise anterior zilei de 30 mai 2022, dar anchetate ulterior acestei date, simplificând, putem spune că dosarul 10 August se prescrie după 8 ani de la evenimente, deci în august 2026, nu după 16 ani, în 2034.

Ce a decis Înalta Curte

“Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi stabileşte că:

  1. Actele de procedură emise anterior datei de 25 iunie 2018 (data publicării în Monitorul Oficial al României (…) din 25 iunie 2018 a deciziei Curţii Constituţionale nr. 297/2018) au efect întreruptiv al prescripţiei răspunderii penale, indiferent de valoarea prejudiciului, fără a fi necesară evaluarea în concret a unui risc sistemic de impunitate, în toate cauzele având ca obiect infracţiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene şi infracţiuni de corupţie numai dacă legea penală mai favorabilă stabilită în mod global (…) este Codul penal sau legislaţia specială conţinând dispoziţii penale în forma în vigoare între 1 februarie 2014 şi 24 iunie 2018.
  2. Actele de procedură pentru care există obligaţia legală de a fi comunicate suspectului sau inculpatului ulterior datei de 30 mai 2022 (data publicării Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2022) întrerup curgerea termenului de prescripţie a răspunderii penale numai cu privire la faptele comise începând cu data de 30 mai 2022 ori cu privire la faptele săvârşite anterior numai dacă legea penală mai favorabilă stabilită în mod global (…) este Codul penal sau legislaţia specială conţinând dispoziţii penale în forma în vigoare începând cu data de 30 mai 2022. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României (…) Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 septembrie 2024″, este decizia ÎCCJ.

Tradus, aceasta înseamnă – potrivit juriştilor consultaţi de G4media.ro – că, la punctul 1, Înalta Curte a întărit deciziile anterioare potrivit cărora faptele se prescriu mai repede în perioada 1 februarie 2014 – 30 mai 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *