Inundații istorice la Budapesta. Dunărea a crescut cu aproape 9 metri. Autoritățile române, în alertă

Imagini apocaliptice la Budapesta, inundată de Dunăre. Nivelul fluviului a crescut permanent în ultimele ore şi se apropie de nivelul maxim de 8,5 metri. În aceste condiţii, autoritățile române sunt în alertă întrucât apele învolburate ale Dunării ar putea ajunge la noi săptămâna viitoare.

Capitală ţării vecine este de nerecunoscut, apă a pătruns masiv în oraş, a inundat faleza, un pasaj subteran şi a afectat circulaţia metroului şi nu numai. În mai multe zone, nu mai sunt maşini pe stradă, ci se poate vedea doar partea superioară a unor panouri publicitare sau a semnelor de circulaţie care ies din apă. Dronele monitorizează situaţia de la înălţime şi arată amploarea dezastrului.

Merete Nilsen, turistă din Danemarca: Cred că este groaznic pentru cei care locuiesc în oraș pentru că acest lucru are o mulțime de consecințe economice. De asemenea, oamenii nu mai pot naviga.

Alex Hui, turist din Hong Kong: Dacă situația se înrăutățește în următorii câțiva ani, din cauza încălzirii globale, atunci este posibil că toată această zonă să fie inundată, iar apă să ajungă chiar şi în centrul oraşului.

Autorităţile ungare au acordat o atenţie sporită protecţiei clădirii istorice a Parlamentului şi garajului său subteran. Sistemul a fost pus la punct în 2013, când ţara vecină a fost afectată de inundaţii de proporţii. Nişte porţi rezistente ţîn apă departe de acest simbol al calitalei ungare.

Gabor Horvath, maistru mecanic: Fiecare dintre aceste șuruburi provoacă mai multe tone de presiune, iar acest lucru pune, la rândul său, o presiune foarte mare pe această anvelopă, astfel încât lichidul nu poate trece prin ea, în acest caz, apa Dunării.

Din cauza inundațiilor, apă potabilă este monitorizată permanent. Specialiștii iau zilnic 40 de mostre pe care le examinează minuţios în laborator. Potrivit protocolului, trebuie luate măsuri imediat ce se constată o problemă privind calitatea apei de băut.

The post Inundații istorice la Budapesta. Dunărea a crescut cu aproape 9 metri. Autoritățile române, în alertă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *