Israelul lovește ținte din Liban, în timp ce Hezbollah lansează cele mai puternice atacuri cu rachete de la începutul războiului din Gaza

Armata israeliană afirmă că avioanele sale au vizat sâmbătă sute de locații ale Hezbollah, în timp ce Hezbollah afirmă că a lansat zeci de rachete asupra unei baze aeriene din nordul Israelului, transmite The Guardian.

Armata israeliană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra a sute de ținte din sudul Libanului, în timp ce Hezbollah a lansat cele mai puternice atacuri cu rachete asupra Israelului de la începutul războiului din Gaza, alimentând temerile privind un conflict mai amplu.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat sâmbătă seară că au lansat două valuri de atacuri – unul vizând aproximativ 290 de ținte, iar al doilea 110 locații – în sudul Libanului, în timp ce sirenele care avertizează asupra atacurilor cu rachete ale Hezbollah au sunat în zeci de orașe din nordul Israelului.

Did Israel just NUKE Lebanon? pic.twitter.com/hyKvkcpNmg

— Stew Peters (@realstewpeters) September 21, 2024

Se crede că aproximativ 10 rachete au trecut dinspre Liban, majoritatea fiind interceptate, a declarat IDF. Serviciile medicale de urgență din Israel au raportat că un bărbat a fost rănit ușor de șrapnelul unei rachete care a fost interceptată.

Hezbollah a postat pe canalul său Telegram duminică dimineața că a vizat baza aeriană israeliană Ramat David de lângă Haifa cu zeci de rachete, ca răspuns la ceea ce a descris drept „atacuri israeliene repetate asupra Libanului”.

Baza aeriană este cea mai îndepărtată țintă pe care gruparea libaneză a lovit-o în Israel de la începutul luptelor în octombrie, la aproximativ 50 km de frontiera dintre Liban și Israel.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a ținut miercuri un discurs la baza aeriană Ramat David, spunând personalului forțelor aeriene că războiul Israelului cu Hezbollah a ajuns la o „nouă fază”. El a lăudat, de asemenea, agenția de informații Mossad a armatei pentru „realizările sale excelente” în regiune, la doar câteva ore după ce un val de atacuri a lovit Libanul, lovind walkie-talkie deținute în mod obișnuit de membrii Hezbollah.

Atacul de miercuri, care se adaugă unei operațiuni anterioare vizând pagerele, s-a soldat cu 42 de morți și peste 3 000 de răniți. Se presupune că Israelul se află în spatele operațiunii, deși nu a revendicat oficial operaţiunea.

În iulie, Hezbollah a difuzat imagini filmate de o dronă deasupra orașului Haifa care evidențiază baza aeriană Ramat David, ca parte a unui videoclip de aproape 10 minute care marchează infrastructura militară din orașul dens populat din nordul Israelului.

Sâmbătă, Israelul și-a închis spațiul aerian nordic în așteptarea represaliilor Hezbollah pentru asasinarea lui Ibrahim Aqil, un comandant veteran al unității de elită Radwan, împreună cu mai mult de o duzină de alți militanți.

Trei copii și șapte femei se numără printre cele 37 de persoane ucise de atacul israelian asupra Beirutului de vineri, care l-a vizat pe principalul lider Hezbollah, într-un cartier dens populat, au declarat autoritățile libaneze.

Oficialii SUA și ONU au avertizat împotriva escaladării, iar companiile aeriene Air France, Turkish Airlines și Aegean au anulat zborurile către Beirut.

Israelul nu și-a încetinit vizibil războiul din Gaza pentru a se concentra asupra nordului.

Sâmbătă, forțele sale au bombardat o școală transformată în adăpost, omorând cel puțin 22 de persoane și rănind alte 30, majoritatea femei și copii, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza. Armata israeliană a declarat că ținta a fost o bază Hamas din interiorul școlii, fără a oferi detalii sau dovezi.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Israelul a declarat că își extinde obiectivele strategice pentru războiul din Gaza pentru a include întoarcerea a 60 0000 de locuitori evacuați din nordul Israelului la casele lor, care sunt vizate în mod regulat de Hezbollah. Israelul a declanșat apoi o serie de atacuri fără precedent împotriva grupării.

Sâmbătă, Departamentul de Stat al SUA i-a îndemnat pe americanii aflați în Liban să plece. „Din cauza naturii imprevizibile a conflictului în curs de desfășurare între Hezbollah și Israel și a exploziilor recente din Liban, inclusiv din Beirut, ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani să părăsească Libanul în timp ce opțiunile comerciale sunt încă disponibile”, a declarat acesta într-un aviz actualizat. „În acest moment, zborurile comerciale sunt disponibile, dar la capacitate redusă. În cazul în care situația de securitate se înrăutățește, opțiunile comerciale de plecare pot deveni indisponibile”, a adăugat aceasta.

La sfârșitul lunii iulie, SUA au ridicat avertismentul de călătorie pentru Liban la cea mai înaltă clasificare „nu călătoriți”, după ce un atac asupra sudului Beirutului a ucis un comandant Hezbollah.

Hezbollah a început să lanseze atacuri în sprijinul aliatului său Hamas după 7 octombrie și a indicat că va înceta să țintească Israelul atunci când ofensiva din Fâșia Gaza va înceta, cu excepția cazului în care Israelul continuă să bombardeze Libanul.

Lunile de lovituri cu rachete și drone au ucis cel puțin 23 de soldați și 26 de civili și au transformat de fapt regiunile de frontieră ale Israelului de lângă Liban într-o zonă tampon strategică, prea periculoasă pentru viața obișnuită.

În Liban, peste 500 de persoane au fost ucise de loviturile israeliene, majoritatea luptători ai Hezbollah și ai altor grupuri armate, dar și peste 100 de civili.

Israelul nu și-a încetinit vizibil războiul din Gaza pentru a se concentra asupra nordului.

Sâmbătă, forțele sale au bombardat o școală transformată în adăpost, omorând cel puțin 22 de persoane și rănind alte 30, majoritatea femei și copii, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.

Armata israeliană a declarat că ținta a fost o bază Hamas din interiorul școlii, fără a oferi detalii sau dovezi.

The post Israelul lovește ținte din Liban, în timp ce Hezbollah lansează cele mai puternice atacuri cu rachete de la începutul războiului din Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *