Mahmoud Abbas acuză Israelul, la tribuna ONU, de genocid în Fâşia Gaza

Mahmoud Abbas acuză Israelul, la tribuna ONU, de genocid în Fâşia Gaza

Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas cere joi comunităţii internaţionale să nu mai trimită armament Israelului, cu câteva zile înaintea comemorării unui an de la atacul de la 7 octombrie care a declanşat Războiul din Fâşia Gaza, într-un discurs la tribuna ONU în care şi-a prezentat pentru prima oară viziunea cu privire la ceea ce urmează după război, relatează AFP.

”Opriţi genocidul! Nu mai trimiteţi arme Israelului!”, a interpelat preşedintele plaestinian comunitatea internaţională în discursul pe care l-a susţinut joi la Adunarea Generală a ONU.

La aproape un an de la începutul Războiului din Fâşia Gaza, ca represalii după atacul fără precedent al mişcării islamiste plaestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, este pentru prima oară când preşedintele palestinian critică Israelul de la tribuna ONU.

”Nu vom pleca, nu vom pleca. nu vom pleca. Palestina este patria noastră. Este pământul părinţilor noştri şi strămoşilor noştri şi va rămâne a noastră. Iar dacă cineva trebuie să plece, uzurpatorii şi ocupanţii sunt aceia”, a tunat Mahmoud Abbas.

”Această nebunie trebuie să înceteze. Întreaga lume este responsabilă de ceea ce suferă populaţia noastră în (Fâşia) Gaza şi Cisiordania”, a denunţat el.

Preşedintele plaestinian a acuzat israelul de distrigerea Fâşiei Gaza şi de faptul că o face ”de netrăit” în ea.

Pentru prima oară, el a prezentat o viziune palestiniană a ”zilei de după”, când războiul se va fi încheiat, conform News.ro.

El a anunţat că Guvernul său ar urma să guverneze în Fâşia Gaza, în cadrul unui stat palestinian independent, o viziune pe care guvernul israelian de extremă dreapta, susţinătorul unei linii dure, o respinge în totalitate.

Mahmoud Abbas are puţină influenţă în Fâşia Gaza după ce Hamas i-a răstunat forţele şi a preluat puterea în enclavă în 2007.

Statele Unite au declarat că o Autoritate Palestiniană – reformată – trebuie să joace un rol în viitorul Fâşiei Gaza, însă Israelul nu o consideră drept un partener fiabil şi a exclus această posibilitate.

De la începutul războiului, majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost deplasaţi cel puţin o dată de atacuri şi bombardamente israeliene.

Statele Unite au fost singurele care au spus că ”nu, luptele vor continua”,

Ele au folosit dreptul de veto, acuză Mahmoud Abbas, referindu-se la acest drept de veto folosit în mai multe rânduri de către Washington pentru a împiedica o oprire a Războiului din Fâşia Gaza de către Consiliul de Securitate al ONU, conform News.ro.

”Statele Unite au furnizat Israelului armele mortale pe care acesta le-a folosit pentru a ucide mii de civili nevinovaţi, copii şi femei. Asta a încurajat Israelulu să-şi continue agresiunea”, acuză el.

Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat al Israelului, căruia-i furnizează ajutoare şi material militare în valoare de miliarde de dolari.

Preşedintele palestinian a denunţat îndelung Israelul, ”forţa de ocupaţie”, pe care a acuzat-o de ”genocid”. ”Israelul, care refuză să aplice rezoluţiile ONU, nu merită să fie membru al acestei organizaţii internaţionale”, a denunţat Mahmoud Abbas.

El declara cu câteva luni mai înainte că Palestina merită să fie membră cu drepturi depline a ONU. Palestina are în prezent doar statut de stat observator la ONU. Până în prezent, 41 534 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Atacul de la 7 octombrie s-a soldat cu 1.205 victime israeliene, iar 97 de pesroane sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi în sudul Israelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *