Decizia Germaniei de a-și închide frontierele de teama migranților ilegali stârnește nemulțumiri atât în coaliția de guvernare cât și în țările vecine. Despre acesta, dar și alte subiecte la zi abordate de presa europeană, în rubrica Europa printre rânduri, cu Lucian Pîrvoiu.
Renunțarea la motorul cu combustie internă nu mai este atât de sigură
Viitorul electric al industriei auto este pus sub semnul întrebării de însuși comisarul european pentru piața internă,Thierry Breton. Acesta a recunoscut, după o întâlnire cu reprezentanții producătorilor de mașini, că renunțarea la motorul cu combustie internă din 2035 este ambițioasă și va fi dificil de întreprins, în condițiile în care cumpărătorii spun altceva decât Comisia Europeană. Potrivit newsletter-ului La Matinale Europeenne cota de piață a mașinilor electrice a scăzut de la 14,6 la sută în 2023 la 12,5 la sută în primul semestru din 2024 și tendința se menține.
Mai există Spațiul Schengen?
Decizia Germaniei de a se baricada cu controale la frontierele terestre pentru a evita migrația ilegală pe care însăși Angela Merkel a încurajat-o în 2015, când Germania a fost luată cu asalt de un million de persoane în căutare de ajutoare sociale repune în discuție viabilitatea spațiului liber de circulație, ne complică nouă demersurile de integrare totală în Schengen și dă dureri de cap francezilor, care văd o posibilă presiune pe Michel Barnier, premierul desemnat. O mulțime de persoane nedorite în Germania ar putea ajunge în Franța de unde ar putea încerca să ajungă mai departe în Marea Britanie pe ruta periculoasă de peste Canalul Mânecii.
Mario Draghi: Economia UE agonizează
Mult așteptatul raport al fostului premier italian și președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, este ca un duș rece pentru establishmentul european. Am ajuns la coada lumii dezvoltate, economia europeană e abia la 65 la sută din cea americană, după ce acum 15 ani cele două erau comparabile, iar competitivitatea e pe butuci. Draghi a propus o serie de măsuri fără de care proiectul European riscă să moară.
Noua Comisie Von der Leyen mai așteaptă
Anunțarea portofoliilor pentru Comisia Europeană a fost amânată de Ursula von der Leyen pe motive de Slovenia, care nu s-a conformat și a îndrăznit să propună un bărbat, fiind în cele din urmă convinsă sa propună o doamnă.
În rubrica trecută, explicam ce este și cu ce se ocupă Comisia Europeană. Dar ce NU este Comisia Europeană? În primul rând, nu este un guvern, pentru că membrii săi nu sunt aleși pe criterii politice, ci trimiși de țările membre. Sigur, pe baza unui acord al politicului din țara respectivă. De asemenea, contrar aparențelor, Comisia Europeană nu are putere executivă: Parlamentul European votează regulamentele și directivele inițiate de aceasta. Dintre acestea, doar regulamentele se pun în aplicare imediat de către țările membre, însă după un proces decizional numit comitologie, în care experți în diverse domenii vin la Bruxelles pentru consultări în vederea adoptării textelor legislative. Această Comitologie nu interferează cu independența Comisiei Europene față de statele membre.
The post Mario Draghi avertizează: Economia UE e în agonie appeared first on tvrinfo.ro.