Ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru TVR INFO: Am avut niște debite cu probabilitate de a se repeta de o dată la 200 de ani. Trebuie să refacem toate cursurile de apă afectate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat la TVR INFO că deși este în vigoare un cod galben de inundații în Moldova şi Dobrogea, nu se așteaptă la situații la fel de grave precum cele pe care le-am avut deja.

Un cod galben nu înseamnă neapărat o stare de pericol, codul ANM vizează cantități mici de precipitații 10-15 litri pe metru pătrat, dar care având în vedere că solul este suprasaturat și că apele nu s-au retras în totalitate pot pune probleme punctuale însă în niciun caz nu ne așteptăm la situații la fel de grave precum cele pe care le-am avut deja, a spus ministrul Mediului.

Mircea Fechet a explicat că se fac calcule pentru stabilirea debitelor si în ceea ce privește cursul de apă Geru din județul Galați au fost niște debite istorice cu probabilitate de a se repeta, statistică, de o dată la 200 de ani. Ministrul a subliniat că trebuie refăcute toate cursurile de apă pentru a evita inundații dezastruoase precum cele acum.

Colegii mei încă reconstituie debitele la acest moment, asta pentru că măsurătorile automate au fost scoase din funcțiune ca urmare a nivelului foarte ridicat al unor cursuri de apă. Avem câteva calcule gata și cel puțin în ceea ce privește un curs de apă, respectiv cursul de apă Geru din județul Galați am avut niște debite istorice cu probabilitate de a se repeta, statistică, de o dată la 200 de ani, ca să vă imaginați ce s-a întâmplat la Galați. Bineînțeles că acesta statistică nu înseamnă că nu putem avea acest dezastru repetat, nu peste 200 de ani ci peste un an, doi ani sau 10 ani. Asta ne obligă pe de o parte, să refacem toate cursurile de apă afectate, avem la o prima evaluare în județele Galați și Vaslui peste 100 de km de curs de apă afectat. Acele lucrări trebuie refăcute, decolmatate, regularizate acele cursuri de apă, a subliniat ministrul Mircea Fechet, pentru TVR INFO

INHGA: Avertizări Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri din Moldova şi Dobrogea, până vineri la prânz

Hidrologii au emis o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până vineri dimineaţa pe râuri din judeţele Iaşi, Galaţi şi Vaslui, precum şi un Cod galben de inundaţii ce vizează cursuri de apă din Moldova şi râurile din Dobrogea.

The post Ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru TVR INFO: Am avut niște debite cu probabilitate de a se repeta de o dată la 200 de ani. Trebuie să refacem toate cursurile de apă afectate appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *