Nectarine cu pulpă galbenă din Turcia, cu nivel ridicat de pesticide, descoperite de ANPC, la vânzare, în magazine

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor a depistat în magazine, la vânzare, nectarine cu pulpă galbenă, cu un nivel ridicat de pesticide, Imidacloprid, importate din Turcia.

Laboratorul ICA a finalizat raportul de încercare nr. 11237701-parțial, pentru produsul denumit „nectarine cu pulpă galbenă”, importat din Turcia, prelevat de la operatorul economic SC Rewe Romania SRL, administratorul lanțului de magazine Penny”, se  arată în comunicatul ANPC.

Inspectorii au obligat comerciantul să retragă/recheme fructele din magazine.

Conform documentului elaborat de laborator se înregistra o valoare de 0,128 mg/kg produs, față de valoarea maximă admisă de 0,01 mg/kg produs.

Contrabandiști ucraineni, prinși cu pesticide contrafăcute. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore

Doi bărbați din Ucraina au fost prinși în flagrant, în timp ce transportau o cantitate mare de pesticide contrafăcute. Cei doi erau deja cercetați pentru trafic de substanțe toxice într-un dosar instrumentat de procurorii orădeni.

Operatorul economic, în conformitate cu informarea transmisă, a luat decizia de „retragere de la comercializare” a lotului „239080924090_48-194/L3702”, distribuitor SC Deco Frucht SRL, din care eșantionul prelevat făcea parte”, se mai explică în comunicat. 

Cantitatea aflată la comercializare, din acest produs, declarată de către operatorul economic, la momentul controlului, era de 24.55 kg.

Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor și retailerilor să își revizuiască cu strictețe lanțurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse” a avertizat Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC.

Autoritatea a transmis formularul de notificare către ANSVSA, instituție competentă pentru a realiza o alertă referitoare la acest produs în SRAF – sistemul European de alertă pentru produse alimentare.

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) a prelevat, în urma extinderii verificărilor desfășurate la nivel national, la marile lanțuri de retail, probe de fructe și legume din import, pentru a fi analizat la laborator nivelul de substanțe pe care acestea le pot conține și care pot fi dăunătoare consumatorilor.

Cercetătorii Universității de Agronomie din București au reușit să aclimatizeze rodii aduse din Grecia, Turcia și Irak

Românii ar putea consuma rodii și alte fructe exotice crescute la noi. După mai bine de 15 ani de studii, cercetătorii Universității de Agronomie din București au reușit să aclimatizeze plantele aduse din Grecia, Turcia și Irak, iar acum se pregătesc să omologheze două soiuri de rodii românești.

The post Nectarine cu pulpă galbenă din Turcia, cu nivel ridicat de pesticide, descoperite de ANPC, la vânzare, în magazine appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *