Nici un semn nu arată că Hvaldimir a fost ucis prin împuşcare

Niciun semn nu arată că Hvaldimir a fost ucis prin împuşcare

Nimic nu arată că beluga Hvaldimir, găsită moartă la sfârşitul lui august în Norvegia, un cetaceu care face obiectul a tot felul de fantasme, inclusiv suspiciuni de spionaj, a fost ucisă prin împuşcare, anunţă luni poliţia norvegiană, contrar afirmaţiilor a două organizaţii nonguvernamentale (ONG), relatează AFP.

Organizaţiile de apărarea drepturilor animalelor NOAH şi One Whale au depus plângere săptămâna trecută, acuzând că beluga numită Hvaldimir, care a făcut senzaţie în Norvegia după apariţia sa în 2019, a fost ucisă cu arma de foc.

Prezentat ca fiind tânăr – între 15 şi 20 de ani, potrivit celor care îl urmăreau – şi în stare bună, mamiferul a fost găsit mort la 31 august, în Golful Risavika, pe coasta de sud-vest a Norvegiei. Belugile trăiesc în general 30-35 de ani, potrivit Fondului Mondial al Naturii (WWF).

În baza unui raport preliminar de autopsie, efectuat de Institutul Veterinar norvegian, poliţia a anunţat că nimic nu arată că moartea a fost cauzată de o ”activitate umană”.

Lăsând să se înţeleagă că beluga a murit mai degrabă de foame, ea a decis să nu deschidă o anchetă. ”Niciun rezultat al autopsiei nu arată că Hvaldimir a fost împuşcat”, a anunţat într-un comunicat un reprezentant al poliţiei, Amund Preede Revheim, conform News.ro.

Poliţia spune că este vorba despre răni ”total superficiale”.

”Una dintre răni este un pic mai profundă, însă aceste daune nu au afectat organele vitale şi nu sunt de natură mortală”, a anunţat ea.

Poliţia nu a furnizat cauzele morţii lui Hvaldimir, însă a precizat că un băţ cu o lungime de 35 de centimetri şi gros de trei centimetri se afla în gura cetaceului.

”Autopsia a arătat că stomacul său era gol. În plus, majoritatea organelor erau degradate”, a adăugat Amund Preede Revheim.

Şefa One Whale, Regina Crosby Haug, declara miercuri AFP că a relevat ”numeroase răni prin împuşcare” pe corpul cetaceului atunci când şi-a luat adio de la el, în incinta Institutului Veterinar.

Cele două ONG-uri au publicat imagini care par să surprindă găuri de proiectile pe cadavru, care prezenta, de asemenea, dâre de sânge.

Belugile trăiesc în mod tradiţional mult mai la nord, în apropiere de Groenlanda, sau în apele Arcticii ruse sau norvegiene.

ONG-ul NOAH a estimat că acest comunicat al poliţiei ”ridică mai multe întrebări decât răspunsurile pe care le dă” şi a promis 50.000 de coroane (peste 4.000 de euro) în schimbul oricărei informaţii care poate elucida cazul.

Mamiferul, care a apărut în 2019 în largul Hammerfest, în Arctica norvegiană, porta în jurul capului un ham enigmatic, echipat cu un soclu pentru o cameră de luat imagini mică, pe care scria ”Equipment St.Peterburg” în engelză şi părea să aprecieze compania umană.

Acest lucru a condus la speculaţii potrivit cărora era vorba despre un animal spion venit din Rusia vecină şi i-a adus numele de Hvaldimir – un joc de cuvinte care asociază cuvintele ”balenă” (”hval” în norvegiană) şio emblematicul prenume rus pe care-l poartă liderul de Kremlin, Vladimir Putin.

Moscova nu a comentat niciodată în mod oficial aceste speculaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *