Noi atacuri israeliene în Liban; lider al Hezbollah, vizat de un atac la Beirut

Noi atacuri israeliene în Liban; lider al Hezbollah, vizat de un atac la Beirut

Aviaţia israeliană a lansat luni seară un val de bombardamente în Valea Bekaa din estul Libanului, după o serie de raiduri care au vizat în partea de sud a acestei ţări gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah şi care s-au soldat cu cel puţin 274 de morţi, dintre care 39 de femei şi 21 de copii, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Armata israeliană afirmă că a lovit în seria de bombardamente de luni circa 800 de ţinte ale mişcării Hezbollah, inclusiv lansatoare de rachete sau depozite de arme şi muniţii.

Una dintre aceste ţinte a fost o locaţie din apropierea capitalei Beirut unde s-ar fi aflat un comandant de rang înalt al grupării Hezbollah, Ali Karaki. Nu se cunoaşte deocamdată soarta acestui comandant, care era responsabil pentru frontul de sud.

Premierul libanez Najib Mikati a denunţat „un plan de distrugere” a ţării sale, unde spitalele au fost plasate în alertă în sud şi est, în faţa valului de răniţi, al căror număr a depăşit o mie în urma bombardamentelor israeliene desfăşurate luni, conform Agerpres.

Spitalele libaneze se confruntă astfel cu peste 5.000 de răniţi, luând în calcul şi victimele exploziilor aparatelor de comunicaţii – pagere şi dispozitive walkie-talkie – ale Hezbollah detonate de la distanţă săptămâna trecută în două operaţiuni atribuite Israelului.

Guvernul libanez a activat luni complet planul naţional de urgenţă pentru asistarea numărului considerabil de persoane strămutate în sudul şi estul ţării în urma bombardamentelor israeliene masive.

Într-un mesaj video, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut cetăţenilor libanezi să se „îndepărteze de zonele periculoase”, asigurându-i că odată ce operaţiunea israeliană se va fi încheiat vor putea reveni de unde au plecat.

De partea sa, Hezbollahul afirmă că a lansat rachete asupra nordului Israelului, susţinând că ar fi lovit acolo o bază a armatei israeliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *