O spaniolă şi fiica ei antrenează bacterii

O spaniolă şi fiica ei antrenează bacterii

În timp ce specialista spaniolă în microbiologie Pilar Bosch căuta un subiect de investigat pentru doctoratul său, ea a descoperit un studiu care sugera că bacteriile, domeniul ei de cercetare, ar putea fi utilizate în restaurarea operelor de artă, domeniul de expertiză al mamei sale, informează Reuters.

În aceeaşi perioadă, mama sa – Pilar Roig – se străduia să restaureze picturi din secolul al XVIII-lea realizate de Antonio Palomino în una dintre cele mai vechi biserici din Valencia, al treilea oraş ca mărime al Spaniei.

Restauratoarei spaniole îi era deosebit de dificil să îndepărteze adezivul care fusese folosit pentru a extrage frescele de pe pereţii bisericii Santos Juanes în timpul lucrărilor de restaurare din anii 1960.

„Mama mea avea de rezolvat o problemă foarte dificilă, iar eu am găsit o cercetare despre bacteriile folosite la curăţarea frescelor din Italia”, a declarat Pilar Bosch, în vârstă de 42 de ani, conform Agerpres.

Ea şi-a obţinut doctoratul cu acel proiect. După mai bine de un deceniu, fiica şi mama şi-au unit forţele în cadrul unui proiect în valoare de 4 milioane de euro, finanţat de fundaţii locale, pentru a utiliza unele dintre acele tehnici pentru a restaura operele de artă din Valencia.

Specialista în microbiologie antrenează bacteriile hrănindu-le cu eşantioane de clei, care a fost fabricat din colagen animal. Bacteriile produc apoi în mod natural enzime pentru a degrada lipiciul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *