ONU: Negocieri pentru tratatul privind combaterea poluării cu plastic

Directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a salutat  începutul „convergenţei” în negocierile pentru primul tratat mondial pentru combaterea flagelului plasticului, transmite luni AFP.

Delegaţii din 175 de ţări conveniseră în 2022 să finalizeze un astfel de tratat până la sfârşitul anului 2024. A cincea şi ultima sesiune de negocieri este programată pentru perioada 25 noiembrie – 1 decembrie la Busan, în Coreea de Sud.

Se menţin, însă, unele diviziuni, în special între naţiunile care doresc o limitare ambiţioasă a producţiei de materiale plastice şi unele ţări producătoare, care preferă îmbunătăţirea reciclării.

India, campioană mondială la poluarea cu plastic, conform unui studiu

India este cel mai mare poluator cu plastic din lume, conform unui inventar la nivel mondial dedicat acestei probleme, publicat miercuri de o echipă de cercetători, care evidenţiază pericolele recurgerii frecvente la incinerarea necontrolată a acestor deşeuri, relatează AFP.

„Există anumite domenii în care cred că începem să vedem convergenţe”, a dat asigurări Inger Andersen, duminică, în faţa unor jurnalişti, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Ea şi-a exprimat speranţa că statele membre vor putea conveni asupra „unui anumit grad de obligaţii la nivel mondial sau de linii directoare pentru produsele din plastic”.

Totodată, ea a vorbit despre o mai mare convergenţă cu privire la necesitatea unui organism ştiinţific şi a anumitor elemente ale textului pentru a analiza „deşeurile, gestionarea deşeurilor, reciclarea”.

„Există un consens clar în ceea ce priveşte faptul că avem nevoie de un text care să abordeze chestiunea moştenirii, poluarea existentă, care va ajunge pe ţărmurile noastre chiar şi după ce vom închide faimosul robinet al plasticului”, a remarcat ea.

„Asistăm încă la unele diferenţe (…) în ceea ce priveşte plafoanele de producţie”, a precizat ea.

„Vrem să vedem o reducere a producţiei de polimer brut utilizat (pentru produse) de unică folosinţă sau cu durată scurtă de viaţă”, a adăugat ea, precizând că plafoanele vor viza în principal produsele poluante.

„Nu văd bucăţi de maşini sau aripi de avioane sau altceva de acest gen plutind în ocean”, a remarcat oficialul ONU, susţinând că este nevoie de o discuţie mai inteligentă decât „cu plafon sau fără plafon”.

Un alt punct delicat al discuţiilor este reprezentat de o eventuală taxă pe plastic, o chestiune aflată „încă în discuţie” şi care ar putea necesita mai mult timp, a indicat ea.

Producţia anuală de plastic a crescut de peste două ori în 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. Aceasta s-ar putea tripla până în 2060 în cazul în care nu se adoptă nicio măsură. Cu toate acestea, doar 9% din materialele plastice sunt reciclate. Preluare Agerpres

Deşeuri din plastic, transformate în bijuterii. O artistă le reamintește oamenilor să fie responsabili faţă de natură

O tânără din Chişinău transformă deşeurile din plastic în bijuterii sau elemente decorative. De doi ani, Cristina Tocari reuşeşte să convingă şi să inspire oamenii să fie mai prietenoşi cu natura şi astfel o ajută să creeze obiecte originale.

The post ONU: Negocieri pentru tratatul privind combaterea poluării cu plastic appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *