Parcul Herăstrău, mărire şi decădere

Parcul Herastrau, cel mai mare din București, a ajuns într-o stare deplorabilă. A fost creat de cei mai talentați peisagiști europeni la începutul secolului XX, dar nu mai are nimic din splendoarea de atunci. Acum, aleile sunt crăpate, băncile și locurile de joacă degradate sau vandalizate, iar zeci de copaci uscați sunt un pericol pentru trecatori. Totul s-a degradat în ultimii ani, pe fondul unor probleme cu alocările bugetare ale Primăriei Capitalei. Administrația locala anunță că, în acest an, se vor face investiții majore și lucrări de anvergură în Herăstrău.

Coșuri de gunoi și bănci rupte, pământ în loc de iarbă, alei crăpate, mizerie, zeci de arbori uscați pe sub care trecătorii se plimbă fără să conștientizeze pericolele la care se expun și, nu în ultimul rând, locuri de joacă ce au devenit periculoase pentru copii, unele chiar închise de ANPC.

Acestea sunt, mai nou, câteva dintre „punctele de atracție” ale Parcului Herăstrău.

Parcul, declarat monument istoric, realizat de arhitecți peisagiști celebri, adăpostește arbori protejați a căror integritate este pusă sub semnul întrebării.

Diana Culescu, vicepreşedinte, Asociaţia Peisagiştilor din România, Filiala Bucureşti-Ilfov: E important pentru că reprezintă o amenajare emblematică pentru început de secol XX.

În ciuda realității din teren, într-un răspuns pentru Știrile TVR, Primăria Capitalei a înșirat o listă lungă cu lucrările care ar fi fost făcute numai în acest an, dar și cu cele aflate în derulare, printre care se numără reabilitarea malului, care nu ar mai fi fost întreținut de 57 de ani. La celelalte lucrări planificate intră: reparația aleilor de la intrarea Charles de Gaulle și achiziționarea de echipamente noi pentru 3 locuri de joacă.

Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: În timp ce parcul se află într-o stare vizibilă de degradare, terasele exclusiviste de pe malul lacului s-au înmulțit, iar unele dintre ele funcționează la limita legii.

Dan Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: Constatăm că nu sunt în concordanță cu planul urbanistic zonal al Parcului Herastru, care este monument istoric, parc de grad zero și, ca atare, terenurile trebuie eliberate și aduse la starea inițială. În regulament spune că rămân numai cele care au fost construite anterior, în regimul comunist.

În ultimii ani, numeroase terase și localuri din parc, construite ilegal sau a căror autorizație a expirat, au fost demolate, dar nu toate.

Parcul Herăstrău are o suprafață de 187 ha, dintre care 74 de ha este luciul de apă.

The post Parcul Herăstrău, mărire şi decădere appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *