Persoanele atacate de urs, despăgubite în funcție de venituri. Victimele animalelor sălbatice au depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Mai multe victime ale atacurilor urşilor, alături de Consiliul Judeţean Harghita, reclamă faptul că despăgubirile se acordă în mod discriminatoriu. Mai exact, cei care au făcut petiţia susţin că persoanele atacate de animalele sălbatice sunt despăgubite în funcţie de veniturile pe care le au şi cer compensaţii unitare.

În sesizarea depusă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, victimele atacurilor urşilor reclamă faptul că, de când a fost modificată legea, în 2020, despăgubirile nu se acordă în mod corect.

BORBOLY CSABA – preşedinte, Consiliul Judeţean Harghita: Acuma se întâmplă așa – dacă are un venit, se calculează venitul pierdut pentru ziua respectivă. Dar pentru un zilier, pentru un muncitor care nu are nici contract de muncă, acest lucru nu se poate calcula, atunci se ia la bază salariul minim pe economie. Anterior acestei modificări legislative era o practică judiciară, cel puțin în zona noastră, pentru fiecare zi de spitalizare era de 1.000 de euro pe zi.

DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: Inițiatorii demersului susțin că după ce un bărbat care a fost rănit grav de urs și a avut nevoie de 95 de zile de îngrijiri medicale a primit, în baza vechii legi, 95.000 de euro, o altă instanță, a decis, în baza noii legi, că trebuie să primească doar 6.600 lei.

Venitul celui despăgubit nu ar trebui să aibă relevanță, admite președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Prin telefon CSABA ASZTALOS – preşedinte CNCD: Criteriile relevante de acordarea despăgubirilor țin de cuantumul pagubei suferite, de natura pagubei suferite. Nu are relevanță din punctul meu de vedere, venitul sau starea economică socială a celui păgubit.

Ministerului Mediului, cel care a modificat legea despăgubirilor, spune că ar trebui să avem o practică unitară.

Prin telefon, IONUŢ – SORIN BANCIU – secretar de stat, Ministerul Mediului: E clar că pierderea unei vieți omenești are o valoare care nu poate fi calculată. Ce înteleg din această discuție este că instanțele acordă despăgubiri diferite, de la caz la caz și aici cred că, principial, ar trebui să avem o practică unitară. Faptul că CJ a făcut o plângere la CNCD este un demers democratic care ar trebui să își urmeze cursul și vom vedea la finalul acestui demers dacă CJ are dreptate sau nu, caz în care, probabil sau sigur, vor fi necesare niste modificări legislative.

Potrivit datelor oficiale furnizate chiar de către Ministerul Mediului, în ultimii ani 20 de ani, ursii au ucis 27 de persoane, au desfigurat peste 270 si au rănit grav alte câteva sute.

The post Persoanele atacate de urs, despăgubite în funcție de venituri. Victimele animalelor sălbatice au depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *