Preşedinta Comisiei Europene va face vineri o vizită la Kiev. Ursula von der Leyen a anunțat alocarea pentru Ucraina a sumei de 160 de milioane de euro

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va face vineri o vizită la Kiev, informează joi dpa şi Reuters. Odată cu evenimentul, ea a anunţat şi alocarea pentru Ucraina a sumei de 160 de milioane de euro rezultate din activele ruseşti blocate în UE în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei.

”Sprijinul nostru pentru securitatea energetică a Ucrainei din februarie 2022 se ridică la cel puțin două miliarde de euro. Astăzi punem la dispoziție încă 160 de milioane de euro pentru această iarnă. Inclusiv aproape 100 de milioane de euro din încasările aferente activelor rusești înghețate în UE. Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a scris ea într-un mesaj pe X.

Our support to Ukraine’s energy security since Feb 2022 reaches at least €2 bn.

Today we make another €160 mn available for this winter.

Including close to €100 mn from the proceeds of frozen Russian assets in the EU.

Russia must pay for the destruction it caused.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 19, 2024

Şefa executivului european a declarat presei că doreşte să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ajutorul pentru energie înaintea sezonului rece. „În timp ce temperaturile scad, Uniunea Europeană este gata să îşi intensifice sprijinul pentru Ucraina. Ne pregătim de iarnă împreună”.

Fondurile de 160 de milioane de euro menţionate urmează să ajute Ucraina la repararea infrastructurii energetice, la creşterea producţiei de energie regenerabilă şi la construcţia de adăposturi, după ce Rusia a scos din uz capacităţi energetice ucrainene de circa 9 GW; von der Leyen a ilustrat amploarea acestor distrugeri arătând că puterea respectivă este echivalentă cu consumul tuturor celor trei state baltice.

Agenţia Internaţională pentru Energie a apreciat joi că Ucraina s-ar putea confrunta la iarnă cu un deficit de 6 GW, în timp ce creşte consumul în perioadele de vârf.

O termocentrală din Lituania este în curs de demontare şi va fi reconstruită în Ucraina, care a rămas fără 80% din unităţile energetice de tipul respectiv şi fără o treime din capacităţile hidrocentrarelor.

„Obiectivul nostru este să refacem capacităţi de 2,5 GW, adică 15% din necesarul Ucrainei”, a afirmat von der Leyen, adăugând că UE îşi va suplimenta exporturile pentru a asigura Ucrainei 2 GW. 

Preluare: Agerpres

IEA: Deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi în această iarnă

Deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi (GW) în această iarnă – aproximativ o treime din vârful de cerere aşteptat – pe fondul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice şi al expirării contractului de livrare a gazelor, la finalul acestui an, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

The post Preşedinta Comisiei Europene va face vineri o vizită la Kiev. Ursula von der Leyen a anunțat alocarea pentru Ucraina a sumei de 160 de milioane de euro appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *