PSD crede că Iohannis poate candida fără vreun amendament la lege. PNL verifică orice posibilitate

Răsturnare de situație în cazul amendamentului PNL menit să îi deschidă președintelui Klaus Iohannis calea pentru o candidatură la Senat. Partenerii de guvernare de la PSD nu sunt convinși că modificarea legii este necesară și anunță că vor decide mâine dacă susțin amendamentul. Fără voturile PSD, acesta nu poate fi adoptat.

Discuția a pornit de la avizul Consiliului Legislativ, condus de fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache. În opinia transmisă Parlamentului, Consiliul dă aviz favorabil proiectului PNL, dar susține că acesta nu este necesar.

Nu există nicio prevedere constituțională sau legală care să impună condiția deținerii de către un cetățean a calitățîi de membru de partid pentru includerea să pe lista de candidaturi a respectivului partid.
Prin urmare, apreciem că Președintele României are dreptul de a candida, chiar și în lipsa normei preconizate.

SURSĂ: AVIZUL CONSILIULUI LEGISLATIV

În actuala lege pentru alegerea Camerei și Senatului există totuși un articol care interzice candidaturile independenților pe liste de partid. Consiliul Legislativ explică însă că se face o confuzie între sensul juridic al noțiunii de independent, care în legea de bază ar fi definit drept un candidat care se autopropune, susținut de un număr de alegători și cel de membru al unui partid politic.

Argumentația pare să îi fi convins pe liderii PSD, care ezită să susțină amendamentul liberalilor.

Și tabăra PNL e confuză în legătură cu soarta amendamentului.

Opoziția a criticat vehement depunerea amendatului, pe care îl consideră cu dedicație pentru Klaus Iohannis.

Elena Lasconi, preşedinta USR: Îi rog pe liberalii care au mai rămas în PNL să nu devină marionete ale unui președinte care ne-a păcălit pe toți. Să nu susțină proiectul de lege depus de unii din PNL, proiect care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.
SURSĂ: FACEBOOK

Președintele Klaus Iohannis a evitat până acum să precizeze dacă vrea să candideze la Senat. Administrația Prezidențială a comunicat doar că șeful statului își va duce mandatul până la capăt și nu va demisiona înainte de termen.

The post PSD crede că Iohannis poate candida fără vreun amendament la lege. PNL verifică orice posibilitate appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *