Rămăşiţe ale unor mastodonţi din Epoca de Gheaţă, descoperite în Peru

Rămăşiţe fosilizate provenind de la trei mastodonţi din Epoca de Gheaţă au fost descoperite în Anzii peruani, ridicând întrebări despre modul în care aceste vieţuitoare de mari dimensiuni au ajuns în acea regiune, informează Reuters.

Săpăturile începute în 2019 au dus la descoperirea fosilelor de mastodonţi, despre care se crede că ar avea o vechime cuprinsă între 11.000 şi 12.000 de ani, în valea oraşului Chambara, la o distanţă de aproximativ 300 de kilometri est de Lima.

Unul dintre specimene este aproape complet şi ar putea fi cel mai bine conservat schelet de mastodont din Peru, a declarat paleontologul Ivan Meza.

„Dacă va fi găsit craniul – şi totul indică faptul că şi colţii se află acolo – atunci descoperirea va avea o importanţă ştiinţifică la scală naţională şi globală”, a adăugat el.

Mastodonţii se asemănau cu mamuţii, o specie de asemenea dispărută de pe Terra, însă aveau cranii mai plate şi colţi mai drepţi.

Oamenii de ştiinţă speră de acum să găsească mai multe fosile în acea zonă, ceea ce ar putea să explice felul şi momentul în care mastodonţii au sosit în regiunea menţionată.

„Vorbim despre o zonă mică, de mai puţin de un hectar. Până acum, am descoperit trei specimene, cu posibilitatea de a găsi acolo mai multe, precum şi de la alte tipuri de animale”, a precizat Ivan Meza.

Mastodonţii au migrat cel mai probabil din America de Nord către America de Sud în căutare de hrană şi de apă, pe măsură ce condiţiile climatice s-au schimbat, sunt de părere oamenii de ştiinţă.

„De-a lungul timpului, munţi Anzi s-au ridicat şi apa mării s-a retras. Această zonă s-a uscat şi a lăsat mai multe lagune în Valea Mantaro”, care ar fi asigurat o sursă de apă, a adăugat cercetătorul Oscar Diaz.

Peru este o sursă bogată de fosile preistorice. În aprilie, cercetătorii au descoperit craniul fosilizat al unui delfin de apă dulce, cel mai mare găsit vreodată, care înota în bazinul Amazonului peruan în urmă cu 16 milioane de ani. 

The post Rămăşiţe ale unor mastodonţi din Epoca de Gheaţă, descoperite în Peru appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *