România împrumută aproape un miliard de dolari pentru achiziţia de tancuri Abrams şi avioane F-35

România se împrumută de la americani cu aproape un miliard de dolari pentru achiziţia de tancuri Abrams şi avioane F-35. 700 de milioane de dolari vor ajunge la Ministerul Apărării pentru înzestrare. Alte 220 vor ajunge la Romarm care va produce munite pentru tancurile Abrams. Vom fi unicul producător european de muniție pentru tancurile americane, susține ministrul Economiei.

Guvernul a semnat un acord de împrumut cu Agenția americană pentru Securitate și Apărare. Vom avea acces la Fondul pentru Finanțare Militară al SUA, iar împrumutul va fi cu o dobândă avantajoasă, spun oficialii români. Primim 920 de milioane de dolari pentru a ne cumpăra tancuri Abrams și avioane F-35. 220 de milioane de dolari vor merge la Romarm ca să producem muniție de calibru mare, 120-155 de mm, pentru tancurile Abrams.

Radu Oprea, ministrul Economiei: Presupune ca România să devină unicul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa și de aici vom exporta în toată Europa și nu numai.

Primele tancuri Abrams vor ajunge în România în 2027, iar țara noastră va achita peste un miliard de dolari. Oficialii români vor extinderea acordului de împrumut la 2 miliarde de dolari pentru a putea plăti și avioanele F-35. Achizita celor 32 de aeronave de ultimă generație este estimată la 6,5 miliarde de dolari. Primele F-35 ar putea ajunge în România în 2031.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București:

Analiștii militari sunt sceptici în privința revigorării industriei romanești de apărare.

Virgil Bălăceanu, analist militar:

Ministerul Apărării vrea să cumpere și drone, radare și sisteme de apărare antirachetă. Împrumutul semnat acum cu SUA trebuie restituit în 12 ani.

The post România împrumută aproape un miliard de dolari pentru achiziţia de tancuri Abrams şi avioane F-35 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *