Studiu: Rezistența la antibiotice ar putea provoca peste 39 de milioane de decese până în 2050. Infecțiile comune, tot mai greu de tratat, intervențiile medicale, mai riscante

Peste 39 de milioane de oameni ar putea muri din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice până în 2050, potrivit unui studiu publicat în The Lancet și citat de The Washington Post.

Autorii studiului prognozează o creștere de aproape 70% a deceselor din cauza rezistenței la antimicrobiene din 2022 până în 2050, persoanele în vârstă fiind cel mai expuse riscului și conducând la creșterea numărului de decese. O astfel de rezistență, cunoscută și sub numele de AMR, apare atunci când microbii, cum ar fi bacteriile și ciupercile, evoluează într-un mod în care nu mai pot fi învinse cu medicamentele existente.

„Aceasta este o mare problemă și ea va persista”, a spus Christopher J. L. Murray, autorul principal al studiului și directorul Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington.

Cercetătorii au semnalat rezistența la antimicrobiene ca fiind o problemă de sănătate publică de zeci de ani, dar acest studiu – realizat de o echipă mare de cercetători ca parte a Proiectului Global Research on Antimicrobian Resistance Project – este primul care analizează tendințele AMR în întreaga lume și de-a lungul timpului. Organizația Mondială a Sănătății spune că rezistența la antimicrobiene este foarte periculoasă deoarece nu numai că face infecțiile comune mai greu de tratat, dar face ca intervențiile medicale, cum ar fi chimioterapia și operațiile cezariane, să fie mai riscante.

Studiul a analizat 520 de milioane de seturi de date, inclusiv înregistrări de externare din spital, cereri de despăgubire și certificate de deces din 204 țări. Folosind modele statistice, autorii au descoperit că peste un milion de decese legate de rezistența la antimicrobiene au avut loc în fiecare an între 1990 și 2021. De atunci, decesele AMR au crescut și se vor accelera, potrivit cercetătorilor.

Kevin Ikuta, autorul principal al studiului și profesor asistent de medicină clinică la UCLA, a declarat că cifra de 39 de milioane de decese estimate în următorul sfert de secol echivalează cu aproximativ trei decese produse în fiecare minut.

Descoperirile lor sugerează, de asemenea, că povara nu este distribuită în mod egal. Din 1990 și 2021, copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici au înregistrat o scădere de peste 50% a deceselor AMR, în timp ce persoanele în vârstă de 70 de ani și peste au înregistrat o creștere de peste 80%.

Autorii prevăd că astfel de decese în rândul copiilor vor continua să scadă, înjumătățindu-se până în 2050, dar se vor dubla în rândul vârstnicilor în aceeași perioadă. Cercetătorii subliniază că, în ultimii 30 de ani, scăderea deceselor legate de rezistența la antimicrobiene în rândul tinerilor și creșterea acestor decese în rândul bătrânilor s-au echilibrat reciproc. Cu toate acestea, pe măsură ce populația globală îmbătrânește și devine mai vulnerabilă la infecții, decesele AMR în rândul vârstnicilor le pot depăși în curând pe cele din alte grupe de vârstă.

În plus, se estimează că 11,8 milioane de decese – aproximativ 30% din cele 39 de milioane de decese prognozate – vor avea loc în Asia de Sud, se arată în studiu.

Autorii prevăd că regiunile din Africa sub-sahariană vor înregistra, de asemenea, un număr mare de decese cu AMR.

„Din ce în ce mai mult, observăm că antibioticele sunt suprautilizate sau utilizate greșit, ceea ce pune mai multă presiune asupra bacteriilor pentru a deveni mai rezistente pe măsură ce trece timpul”, a spus Ikuta.

Drept urmare, autorii solicită o mai mare grijă în privința administrării antibioticelor și a accesului la aceste medicamente.

Ishani Ganguli, medic primar și profesor asociat de medicină la Harvard Medical School, se bazează pe evaluări și conversații amănunțite cu pacienții săi pentru a evita prescrierea de antibiotice atunci când acestea nu sunt necesare.

Ganguli a spus că munca ei de clinician este să informeze pacienții atunci când antibioticele nu sunt adecvate și să ofere alte opțiuni de tratament, cum ar fi gargara cu apă sărată și folosirea umidificatoarelor în cazul unei răceli.

Pe lângă administrarea corectă a antibioticelor, autorii studiului pledează pentru strategii de prevenire a infecțiilor, cum ar fi accesul sporit la apă curată și vaccinuri și dezvoltarea de noi antibiotice pentru a reduce numărul de decese cauzate de AMR.

Implementarea soluțiilor de combatere a RAM va necesita muncă în echipă, potrivit lui Murray.

„Nu poți face asta fragmentar”, a spus Murray. „Aveți nevoie cu adevărat de un efort global concertat.”

The post Studiu: Rezistența la antibiotice ar putea provoca peste 39 de milioane de decese până în 2050. Infecțiile comune, tot mai greu de tratat, intervențiile medicale, mai riscante appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *