UMANITAR Povestea jurnalistei Anca Apostol și lupta pentru o viață normală

Anca Apostol, jurnalistă cu o carieră de prestigiu, trece printr-o provocare cumplită după ce, pe 2 februarie, a suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic masiv. Stabilizată inițial la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare, Anca a început recuperarea medicală la Spitalul Clinic Universitar Elias și la INRMFB (Spitalul Filantropia). Însă, odată ce a intrat în contact cu sistemul de sănătate de stat, a întâlnit bariere care i-au împiedicat continuarea tratamentului atât de necesar.

Recuperarea în spitalele de stat din România este, din păcate, o cursă contra cronometru și un adevărat test al răbdării. Conform Contractului-cadru din Sănătate, un spital de recuperare nu poate interna un pacient mai mult de 2-3 săptămâni. După această perioadă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează doar 10% din costurile medicale, astfel că spitalele sunt forțate să externeze pacienții, chiar și atunci când aceștia mai au nevoie de îngrijire continuă. Această realitate a fost resimțită direct de Anca și soțul ei, Florin Budescu, și este povestită de acesta. În prezent, Anca se află pe liste de așteptare în mai multe centre de recuperare de stat, însă timpul nu este de partea ei. Pentru a avea șanse reale de refacere, recuperarea trebuie să fie intensă și continuă. Fără aceasta, riscul de sechele permanente crește dramatic.

Spre deosebire de România, în Franța, pacienții post-AVC beneficiază de șase luni de recuperare continuă, finanțată integral de stat. Dacă este necesar, acest interval poate fi prelungit cu alte șase luni, și așa mai departe.

În România, însă, pacienții post-AVC se confruntă cu dificultăți inimaginabile după accidentul vascular, o realitate dură care face ca fiecare zi de tratament să fie esențială.

De reușita recuperării Ancăi depinde nu doar cariera ei, ci și întreaga sa viață. Putem face însă o diferență chiar acum, printr-o donație. Fiecare gest de solidaritate îi poate da Ancăi șansa de a-și recăpăta vocea, mobilitatea și demnitatea. Cu ajutorul nostru, putem contribui la refacerea unui om care dorește să se întoarcă la „normalul” pe care noi toți îl luăm de multe ori ca pe un dat.

Puteți dona în conturile de mai jos și contribui astfel la tratamentul ei:

LEI: Anca Daniela Apostol, IBAN RO20RNCB0643029275490001
EURO: Florin Budescu, IBAN RO03INGB0000999902994471
PayPal: florin.budescu[at]gmail.com
Revolut: @florin9iw4

Fiecare donație contează!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *