Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie. Debitele sunt monitorizate în permanență

Dunărea va ajunge la un debit de 9.500 mc/s, la intrarea în ţară, pe 28 şi 29 septembrie, se arată într-un comunciat de la Apele Române.

Specialiștii de la Apele Române, alături de cei de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, monitorizează permanent debitele Dunării și fac schimburi de date cu experții de la nivelul țărilor din bazinul hidrografic al Dunării.

Conform prognozei INHGA, disponibilă astăzi pe site-ul www.hidro.ro, debitele Dunării sunt în creștere și vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu față de valoarea actuală (4200 mc/s) și cu mult peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).

Dunărea a atins cote record în Bratislava. Mai multe regiuni sunt inundate în Slovacia

Dunărea a atins cote record în capitala slovacă, unde mai multe regiuni sunt inundate.

Pe baza datelor actuale, a estimărilor prognostice primite din Ungaria şi Serbia şi luând în considerare aportul celorlalți afluenți importanți ai Dunării aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa şi Morava), fără aport suplimentar important de precipitații în tot bazinul hidrografic al Dunării din amonte de intrarea în ţară, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior pe Dunăre şi afluenții săi, pe sectorul din amonte de Budapesta (mai ales în Austria), debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere și vor ajunge maximul valorii, în intervalul 28-29 septembrie, ajungând până la valoarea de 9200-9500 mc/s. 

Nave din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperite pe Dunăre, în Serbia și Ungaria

Debitul scăzut al Dunării scoate la suprafaţă nave scufundate în cel de-Al Doilea Război Mondial. Epavele navelor naziste încărcate cu material exploziv au reapărut la suprafaţă în anumite zone din Serbia şi Ungaria.

Pe sectorul românesc al Dunării, în aval de stația hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundațiilor vor asigura tranzitarea în siguranță a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile de la momentul intrării acesteia în secțiunea Baziaș.

Linia de apărare împotriva inundațiilor, monitorizată

Echipele de la Apele Române de la nivelul celor 7 Administrații Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu , Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Dobrogea-Litoral, Apele Române Prut-Bârlad) sunt în stare de alertă și monitorizează foarte strict linia de apărare împotriva inundațiilor, din aval Gruia, aflată în administrare pe o lungime de 1100 de km.

Hidrologii de la cele 7 Administrații Bazinale de Apă preiau datele de la nivelul celor 18 stații hidrometrice situate pe sectorul românesc al Dunării și transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării prognozelor de către INHGA.

În același timp, specialiștii sunt în teren și monitorizează nivelurile Dunării, precum și linia de apărare situată de-a lungul întregului sector românesc.

Experții de la Apele Române, alături de cei de la INHGA, au participat la ședința CMSU convocată de ministrul Mircea Fechet, Ministerul Mediului – România.

Cel mai mic debit din ultimii doi ani pe Dunăre. Producție de energie scăzută și probleme de navigație

Dunărea a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Debitele mici au adus probleme de navigație dar și o producție de energie scăzută, la Porțile de Fier I și II.

The post Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie. Debitele sunt monitorizate în permanență appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *