Viitură pe Dunăre | Oamenii se tem de inundații și necazuri. Autoritățile dau asigurări că nu va fi nicio problemă

Oamenii care trăiesc în localitățile din apropierea Dunării stau cu frica-n sân. Își amintesc îngroziți de inundațiile din 2006, când mulți au rămas doar cu ce aveau pe ei. Specialiștii și autoritățile dau asigurări că nu vor fi probleme din cauza debitului crescut, însă admit că e posibil cA debitul mare să umfle afluenții sau să apară infilitratii în diguri. Echipele de la Apele Române fac verificări în fiecare zi.

Dunărea continuă să crească cu câteva sute de metri cubi pe secundă, în fiecare zi. Azi dimineață avea un debit de 5.700 mii de metri cubi, iar peste o săptămâna va fi aproape dublu. Cei mai îngrijorați sunt oamenii din localitățile riverane Dunării, care se roagă zi și noapte că istoria să nu se repete.

Satul Cozia, din Mehedinți, este una dintre localitățile grav afectate de inundațiile catastrofale din 2006.

Dunărea a măturat atunci totul în cale. A avut un debit de peste 15.000 de mc/s și a inundat o parte din localitate.

În 2011, când Dunărea a avut din nou debite îngrijorătoare, autoritățile s-au mobilizat și au construit un dig.

Ion Neamțu – primar comuna Pristol, Mehedinți: Pentru noi, atunci, a fost lecție extraordinară din care am învățat. Am realizat un baraj din saci de nisip, pe care s-a pus pământ, în anii care au trecut au crescut lăstăriș, arbuști, pomi, realizând un zid de protecție permanent, care nu ne mai dă griji în cazul în care Dunărea urmează să se reverse.

Mai multe echipe de specialiști inspectează în fiecare zi digurile şi celelalte amenajări de pe Dunăre – în total, peste 1000 de kilometri de construcții de-a lungul apei.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Am avut în trecut câteva puncte, unde a existat o eroziune a malului sau infiltraţii în diguri. Toate acele puncte critice au fost remediate, iar astăzi putem spune că sunt pregătite pentru a apăra în continaure malul românesc al Dunării.

AnaMaria Agiu, purtător de cuvânt Apele Române: Punctele critice sunt presiunea mare asupra… să vulnerabilizeze anumite sectoare pe care nu le putem anticipa în acest moment. Am consolidat zonele Ialomiţa, Giurgiu, Călăraşi.

Autoritățile dau asigurări că nu va fi nicio problemă, însă până când va trece pericolul, toată lumea rămâne în alertă.

The post Viitură pe Dunăre | Oamenii se tem de inundații și necazuri. Autoritățile dau asigurări că nu va fi nicio problemă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *