A fost lansat proiectul de construcţie a unui nou corp de spital de psihiatrie pediatrică, în incinta Spitalului ”Obregia”

Proiectul de construcţie a unui nou corp de spital de psihiatrie pediatrică, în incinta Spitalului „Obregia”, a fost lansat miercuri seară, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi premierul Marcel Ciolacu şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Proiectul va fi realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.

Nicuşor Dan a precizat că în cadrul Spitalului Obregia, administrat de Primăria Capitalei, există o secţie de psihiatrie pediatrică, „depăşită” însă din cauza creşterii numărului de tulburări psihice în rândul copiilor şi adolescenţilor.

„Spitalul Obregia este unul dintre cele 19 spitale pe care le administrăm. Avem acolo o clinică de psihiatrie pentru copii, pediatrică. Numai că ea este depăşită în momentul acesta pentru că problemele de tulburări psihice la copii şi adolescenţi sunt mult mai multe faţă de acum mulţi ani. Şi atunci suntem foarte bucuroşi că o fundaţie şi mulţi sponsori şi multe persoane fizice au donat şi vor să facă această investiţie”, a spus edilul general.

El a mulţumit fundaţiei Metropolis pentru iniţiativa pe care o demarează şi a încurajat donaţiile, astfel încât proiectul să fie finalizat cât mai rapid.

„Niciodată nu sunt destui bani. Primăria Municipiului Bucureşti, în cele 19 spitale şi în unităţile sanitare din şcoli, dă cam 75 de milioane de euro pe an. Facem banca de ţesuturi acum, dar nu sunt bani pentru toate investiţiile şi de aceea, în mod evident, când un privat vine şi spune ‘Vreau să te ajut’, nu poţi să spui decât ‘Desigur! Cu mare plăcere. Cu ce pot eu să te ajut la rândul meu?’. Sănătatea mintală e o problemă care creşte, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor şi ea trebuie adresată aşa cum se cuvine. Avem specialiştii, nu avem locaţia potrivită şi sperăm ca în cel mai scurt timp să o avem”, a spus Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, el a pledat şi pentru o componentă civică „mai puternică” în rândul societăţii civile.

„Este foarte bine că există fundaţii, asociaţii, structuri civice care merg mult în zona socială; adică sunt mai buni decât statul pe categorii vulnerabile. Lucrează mai repede decât statul, sunt mai dinamici decât statul. Foarte bine. Însă, să nu uităm că societatea civilă are două componente; una este cea socială, cealaltă este cea civică. Din păcate, cu tot cadrul pe care statul îl oferă, partea civică din societatea civilă este într-o mare, mare suferinţă. Abia, abia mai pâlpăie, Să reflectăm cu toţii la chestiunea asta. Pentru că dacă vrem să mai corectăm din derapajele administraţiei locale şi centrale, e nevoie de o componentă de civică în societatea civilă”, a spus edilul general.

Preşedintele Fundaţiei Metropolis, Codin Maticiuc, a declarat că Primăria Capitalei va asigura terenul şi autorizaţiile necesare proiectului, despre care a spus că va fi „unic” în România.

„ASSMB a acceptat ca o fundaţie ca noi să construiască un proiect unic în România, în curtea unui spital pavilionar. Ne-a pus la dispoziţie terenul; absolut toată deschiderea, tot ce înseamnă autorizaţii. Eu am spus: ‘Domnule primar, aici vrem să construim un spital’ şi a zis ‘Minunat’. ‘Ştiţi, nu avem fondurile’. ‘Cred că le veţi strânge’. Pentru mine asta înseamnă un partener. Un om care a crezut în acest proiect şi crede că acolo vom construi şi vom face un proiect unic în România şi care va da tonul şi în Europa”, a spus Codin Maticiuc.

În luna aprilie, Consiliul General al Capitalei a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis, în vederea realizării unei Secţii clinice de psihiatrie pediatrică la Spitalul Obregia.

În baza protocolului, fundaţia şi ASSMB convin includerea spitalului, ca beneficiar, în campania „Spitale Publice din Bani Privaţi”, iar fundaţia va finanţa şi va asigura proiectarea şi execuţia unei clădiri, cu destinaţia de Secţie Clinică Psihiatrie Pediatrică.

Fundaţia se angajează să organizeze, să coordoneze şi să asigure finanţarea proiectului prin organizarea unor campanii de strângere de fonduri şi va intra în relaţii contractuale, în calitate de investitor/finanţator, cu terţe părţi care vor trebui contractate în vederea edificării construcţiilor aferente proiectului.

Protocolul este valabil pentru o perioadă de cinci ani.

Conform referatului de aprobare, Spitalul Obregia are 1.160 de paturi de spitalizare continuă, dar din cauza „uzurii şi structurii vechi”, saloanele destinate cazării pacienţilor „nu oferă facilităţile necesare pentru asigurarea unor servicii medicale moderne, adaptate patologiilor tratate, iar condiţiile oferite atât pacienţilor, cât şi însoţitorilor acestora pe perioada internării, cât şi personalului medico-sanitar sunt deficitare”.

Noua secţie clinică va include saloane cu unul sau două paturi, cu grup sanitar propriu, cu spaţiu care să permită şi cazarea însoţitorului. Spaţiile de cazare ale pacienţilor vor fi amenajate în funcţie de categoria de vârstă. Pacienţii cu tulburări legate de consumul de substanţe psihoactive vor dispune de spaţii separate şi securizate, „care să răspundă nevoilor specifice” acestei categorii de pacienţi.

„Spaţiile de terapie individuală şi de grup, precum şi spaţiile de socializare vor fi unice la nivel naţional, din punct de vedere al tipului de intervenţie, precum şi al categoriei de pacienţi deservită, în funcţie de vârstă şi comorbidităţile psihiatrice ale acestora”, se mai arată în document. Sursa: Agerpres

The post A fost lansat proiectul de construcţie a unui nou corp de spital de psihiatrie pediatrică, în incinta Spitalului ”Obregia” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *