Afaceri suspecte la Casa Unirea. Instituția a ieșit de cele mai multe ori în pierdere și a acumulat un deficit de peste 50 de milioane de lei

Fosta directoare a Casei Unirea a fost reținută de procurorii DNA, împreună cu doi afaceriști cu ale căror firme a încheiat mai multe contracte. Ancheta Parchetului Anticorupție a plecat de la o sesizare a reprezentanților Ministerului Agriculturii care, după un control, au descoperit mari nereguli în relațiile comerciale ale Casei Unirea. Potrivit unor surse, instituția din subordinea ministerului a ieșit de cele mai multe ori în pierdere și a acumulat un deficit de peste 50 de milioane de lei. Știrile TVR va prezintă cîteva dintre aceste afaceri suspecte ale Casei Unirea.

În 2023 și 2024, Casa Unirea, societate înființată de Ministerul Agriculturii cu scopul de a ajuta fermierii români, a avut aproape 40 de parteneri comerciali, dar numai 11 dintre ei au prezentat garanții financiare. Multe dintre contracte s-a constatat că sunt semnate doar de Mariana Cotoi, fosta șefă a Casei Unirea, fără a fi contrasemnate de alți oficiali ai instituției. Mariana Cotoi a fost acum reținută de anchetatori. Printre cei reținuți se află și un om de afaceri care a încheiat contracte cu Casa Unirea, deși societățile sale au ca obiect de activitate transporturi de marfă și servicii de mutare sau lucrări de finisare, vopsitorie și zugrăveli.

Surse judicare spun că în 2023 una dintre aceste firme a achiziționat fără să plătească efectiv 110.000 de tone de ulei de la Casa Unirea cu suma de 6,18 lei/litru, pentru ca la scurt timp să revândă Casei Unirea 140.000 de litri de ulei la un preț mai mare, de 6,25 lei.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Doamna Cotoi a fost demisă în momentul în care în februarie am trimis Corpul de Control, s-a întocmit un raport de inspecție fiscală și acesta a fost transmis către organele de cercetare. Eu îmi doresc ca cei peste 50 de milioane de lei să fie recuperați și să-i reînvestim în Casa Unirea.

Un angajat al instituției de stat a explicat, sub umbrela anonimatului, cum reușea fosta directoare Mariana Cotoi să se folosească de contractele Casei Unirea:

-elimina paragrafele cu instrumentele de plată, bilete la ordin, privind garanţiile la contract
-modifica termenele de plată aleator cu intervale de 14-45-60-120 de zile
-elimina paragrafele privind condiţiile de livrare către societăţi
-accepta contracte ce aparţineau în integralitate furnizorului, fără avizul juridic al Casei Unirea
-elimina articolul privind termenul de plată în integralitate şi folosea ulterior o anexă

Anchetatorii au în vedere și alte afaceri, precum cele cu miere sau cu crenvurști. Investigatorii au depistat tranzacții cu băuturi alcoolice și nonalcoolice, biscuiți sau chipsuri, care nu au legătură cu producătorii locali. Au fost achiziții și de produse agricole din străinătate. Nici o legătură cu fermierii locali.

Ioan Herța, producător agricol: Prin lanțurile mari de magazine e foarte greu să intri, comisioane foarte mari de raft și condiții stricte de producție. Avem nevoie de instituții, avem nevoie să fim ajutați de instituțiile statului, care pot să creeze anumite spații unde să ne vindem produsele.

Dănuț Beg, producător agricol: Muncim foarte mult și ne luptăm să și valorficam produsele, pentru că munca noastră se încheie când putem să le valorificăm și atunci nu e ușor cu desfacerea.

Surse judiciare vorbesc despre o mare îngăduință din partea fostei directoare față de cei care nu achitau facturile. Mai mult, s-a constatat că multe dintre firmele partenere Casei Unirea aveau cifre de afaceri cu mult mai mici decât valoarea unei singure achiziții. Acuzațiile din acest dosar penal sunt de abuz în serviciu.

The post Afaceri suspecte la Casa Unirea. Instituția a ieșit de cele mai multe ori în pierdere și a acumulat un deficit de peste 50 de milioane de lei appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *