Agenția Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la BBB minus, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului, la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Confirmarea reflectă opinia nemodificată a Fitch conform căreia, pe termen mediu, performanţa operaţională a oraşului şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu alte oraşe care au sustenabilitatea datoriei de categorie „aa”, în pofida presiunilor asupra bugetului de pe urma inflaţiei încă ridicate şi a implementării unui plan ambiţios de investiţii.

Profilul individual de credit (SCP) al Bucureştiului este evaluat la „a”, reflectând o combinaţie între un profil de risc „mediu” şi un profil financiar „aa”.

Ratingurile pe termen lung ale Bucureştiului sunt limitate de ratingul suveran al României („BBB minus” / perspectivă stabilă) şi plafonat la „BBB minus”, se arată în comunicat.

Ministerul Finanțelor: Agenția Standard & Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Bucureştiul este expus la risc de refinanţare, deoarece 2,200 miliarde de lei din datoria sa trebuie rambursată într-o singură tranşă la maturitate (54% din datoria directă la 30 iunie 2024).

Există patru obligaţiuni (de 555 milioane de lei fiecare), care au scadenţa în 2025, 2028, 2030 şi 2032.

Restul datoriei oraşului are o structură de amortizare.

Bucureştiul nu are datorii pe termen scurt şi are un acces recunoscut pe piaţa datoriilor, apreciază Fitch.

Bucureştiul are o populaţie de aproximativ 2,2 milioane locuitori. Este responsabil pentru mai mult de 30% din economia ţării, iar nivelul bogăţiei pe plan local este de aproape 3 ori media naţională.

Fitch consideră că o revizuire în creştere a ratingurilor suverane ar putea duce la o îmbunătăţire a calificativelor Bucureştiului.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului: o revizuire în scădere a ratingurilor suverane, sau o revizuire în scădere cu mai multe trepte a profilului individual de credit sub „bbb minus”, care ar putea fi determinat de o deteriorare materială a nivelului datoriei.

Preluare: Agerpres

The post Agenția Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la BBB minus, cu perspectivă stabilă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *