Agresiunea rusă, incendii, asasinate și sabotaj. Spionii lui Putin sperie Europa

Şeful MI5, Agenția de securitate internă a Marii Britanii, a lansat recent un avertisment alarmant despre acțiunile subversive ale Rusiei și ale agenției sale de informații militare, GRU.

Într-o declarație rară, McCallum a evidențiat „incendii, sabotaj și multe altele” ca parte a unei campanii tot mai îndrăznețe pentru a genera haos pe străzile britanice și europene. Aceasta este o continuare directă a agresiunii Rusiei în contextul războiului din Ucraina, unde subversiunea și sabotajul au crescut dramatic, arata jurnalistii de la The Economist.

Războiul din Ucraina a fost însoțit de o escaladare a acțiunilor de sabotaj rusesc pe întreg continentul european. Viceamiralul Nils Andreas Stensones, șeful Serviciului Norvegian de Informații, a declarat că „nivelul de risc s-a schimbat”, subliniind că se observă acte de sabotaj în creștere în Europa. Aceasta nu este o observație singulară; și Sir Richard Moore, șeful MI6, a declarat că „serviciile de informații ruse au devenit puțin sălbatice, sincer”.

În ultimele luni, o serie de evenimente au subliniat intensificarea acțiunilor rusești. În aprilie, două persoane de naționalitate germano-rușă au fost arestate în Germania pentru încercarea de a coordona atacuri asupra instalațiilor militare americane. De asemenea, Polonia a arestat un bărbat care dorea să transmită informații GRU despre un aeroport cheie pentru livrările de arme către Ucraina. Aceste acte de subversiune subliniază o tendință mai largă de implicare a Rusiei în destabilizarea Europei.

Rusia nu doar că a recurs la violență, ci a și utilizat tehnologia pentru a-și extinde influența și a crea haos. În aprilie, hackerii cu legături cu GRU au manipulat sistemele de control ale uzinelor de apă din America și Polonia, demonstrând astfel capacitățile cibernetice avansate ale Rusiei. În septembrie, agențiile de informații din mai multe țări au publicat detalii despre atacurile cibernetice orchestrate de GRU, care nu se limitau la spionaj, ci includeau și distrugerea sistemelor de date.

Chiar și în afara Europei, Rusia își extinde influența. În Yemen, ofițerii GRU au colaborat cu grupurile rebeli Houthi, vizând navele din Marea Roșie. Această activitate subliniază o strategie mai amplă a Kremlinului de a sprijini grupurile și regimurile care se opun intereselor americane și occidentale.

Pe lângă acțiunile violente și cibernetice, Rusia continuă să utilizeze dezinformarea ca o armă. Avril Haines, directorul de informații naționale din America, a declarat că Rusia reprezintă „cea mai activă amenințare străină la adresa alegerilor noastre”. Această amenințare se manifestă prin încercări de a influența politica americană, generând narațiuni divizive și promovând teorii ale conspirației.

Recent, Departamentul de Justiție al SUA a acuzat angajați ai RT, un canal de știri controlat de Kremlin, pentru plăți ilegale destinate manipulării mass-mediei. Aceste acțiuni sunt parte a unei campanii mai mari de dezinformare, care include utilizarea tehnologiei avansate pentru a răspândi mesaje pro-ruse.

Vladimir Putin pare determinat să își continue campania de subversiune și agresiune. El a declarat că ne aflăm în „cel mai periculos și imprevizibil deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

The post Agresiunea rusă, incendii, asasinate și sabotaj. Spionii lui Putin sperie Europa appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *