Aliaţii din NATO au convenit să consolideze acoperirea prin satelit în Arctica

Ţările din NATO şi-au unit forţele pentru a îmbunătăţi acoperirea prin satelit în Arctica, a declarat vineri un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters, precizând că regiunea găzduieşte flota de submarine nucleare a Moscovei şi are o importanţă tot mai mare din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În marja unei reuniuni a NATO de joi la Bruxelles, 13 aliaţi au semnat o scrisoare de intenţie care vizează crearea unei reţele securizate de comunicaţii prin satelit pentru Arctica, numită Northlink, a declarat oficialul pentru Reuters.

„Rolul strategic al Arcticii devine din ce în ce mai important din cauza situaţiei geopolitice tensionate”, a spus oficialul, care a vorbit sub condiţia anonimatului.

„În acelaşi timp, regiunea nu are suficientă acoperire prin satelit pentru comunicaţii şi navigaţie şi, prin urmare, pentru operaţiuni militare”, a afirmat el.

Northlink îşi propune să îmbunătăţească acoperirea prin satelit în următorii ani prin închirierea de servicii comerciale sau prin aprovizionarea cu capacităţi de la aliaţi, a adăugat sursa.

Semnatarii proiectului sunt Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite şi Ungaria.

Peninsula Kola din Arctica găzduieşte Flota de Nord a Rusiei, care operează flota de submarine nucleare a ţării şi deţine capacitatea de a „doua lovitură” a acesteia – posibilitatea de a riposta cu propriile arme nucleare în cazul în care este atacată nuclear.

The post Aliaţii din NATO au convenit să consolideze acoperirea prin satelit în Arctica appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *