Anchetă bancară care va zgudui România: toți clienții bancilor, în vizor

O anchetă de proporții, ce vizează toate băncile din România, urmează să scoată la lumină nereguli majore care ar putea afecta milioane de clienți. Rezultatele așteptate ar putea provoca un adevărat cutremur în sistemul financiar românesc, punând în discuție practicile băncilor și protecția datelor clienților. Toți utilizatorii serviciilor bancare sunt potențial implicați, iar ancheta promite să dezvăluie detalii șocante despre modul în care sunt gestionate conturile și tranzacțiile acestora.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, anunță că în cursul anului viitor se vor finaliza investigațiile care vizează o posibilă înțelegere între 10 bănci comerciale pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing”, informează News.ro.

Autoritatea de concurenţă are în derulare două investigaţii privind piaţa bancară. Prima se referă la posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Cele 10 bănci care ,îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Comercială Română, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România, Raiffeisen Bank şi Unicredit Bank.

A doua investigaţie de pe piaţa bancară se referă la posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile vizate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A. Totodată este vizat şi Biroul de Credit.

Consiliul Concurenţei va finaliza anul acesta investigaţia de pe piaţa cimentului, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Această anchetă a fost declanşată în 2018 şi întârziată de discuţiile cu Comisia Europeană. Ancheta se referă la o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România.

”Anul acesta au fost destul de multe anchete finalizate, investigaţii pe echipamente electrice, investigaţii legate de serviciile de arhivare, investigaţia Bookster (de pe piaţa editurilor, n.r). Investigaţia cea mai mare care se va termina până la sfârşitul acestui an este cea legată de piaţa cimentului, în care analizăm dacă a existat o coordonare a comportamentului producătorilor de ciment ca să crească preţurile de pe piaţa românească. Investigaţia băncilor şi cea privind comercializarea produselor alimentare se vor termina în cursul anului viitor”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă organizată la Sinaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *