Aproximativ 100.000 de elevi din România învață simultan, la clase diferite, în aceeași sală de curs

În jur de 100.000 de elevi din România sunt condamnaţi să înveţe simultan, la clase diferite, în aceeași sală de curs. Învățătorii sau profesorii trebuie să împartă ora astfel încât să le predea materia separat. Prin noua lege a educaţiei, numărul minim de elevi la clasă poate fi coborât până la opt. Iar în cazul clasei a VIII-a, se acceptă chiar şi câte doi elevi. Oficialii susțin că învăţământul simultan nu va putea fi eliminat integral niciodată.

Clasa pregătitoare, astăzi ce lucrăm? Mărul cel rumen. Iar la clasa a II-a astăzi ce lucrăm?

Aşa învaţă, simultan, 19 elevi de clasa pregătitoare şi 13 elevi de clasa a II-a, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Vânătorii Mici, judeţul Giurgiu.

Aici sunt în total 13 clase care învață simultan. Numărul de elevi într-o generație este mic și nici profesorii nu sunt suficienți.

Melania Neagu, profesor pentru învăţământul primar: Într-adevăr, nu le acordăm atâta timp ca unei singure clase. Asta da, asta da, ei ar câștiga mult mai mult. Ne descurcăm, când am de lucru la clasa pregătitoare, clasa a II-a lucrează individual.

Ecuaţia cu mai multe necunoscute a acestor copii s-ar fi putut rezolva rapid înainte de deschiderea anului şcolar, dacă noua clădire în care urmează să fie mutaţi ar fi fost renovată la timp şi dacă şcoala ar fi cerut învăţător, iar ministerul s-ar fi grăbit cu actele.

Mâncarea primită la şcoală este singura masă pentru mulţi copii din România

Școala a început pentru mulți copii tot în sărăcie, fără rechizite, cărți și ghiozdane și fără să aibă parte de hrană suficientă acasă, în familie. Sunt cazuri în care singura masă a zilei pentru cei mici este mâncarea primită la școală.

Florentina Muntean, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1, Vânătorii Mici, judeţul Giurgiu: (Problema care a fost? Spaţiul sau postul?) Şi spaţiile dar şi acest demers. Trebuie să înaintăm demersurile necesare către Inspectorat, un post nu se aprobă peste noapte. Avem simultan dintotdeauna, dintotdeauna însemnând generaţiile din anii ’70, până în prezent.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: Hotărârea de Guvern a fost pe 5 septembrie. În realitate ar fi putut să se mişte lucrurile un pic mai repede. Adică la 1 septembrie să începem cu clasele scindate, nu aşa.

La nivel naţional, în jur de 100.000 de elevi învaţă simultan anul acesta. Cu 13.000 mai puţini faţă de anul trecut. Cei mai mulţi sunt în mediul rural, în învăţământul primar.

Mureş, Alba, Bihor sunt judeţele cu cele mai multe clase de învăţământ simultan. Vorbim de elevi puţini şi şcoli izolate.

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România: Avem foarte mari probleme. Peste 76 la sută dintre profesori ne spun că nu reușesc să predea Matematică la un anumit nivel. Dacă îi întrebăm de ce, 1 – pentru că nu reușesc să-și împartă timpul, 2 – pentru că nu au materialele adecvate, 3- nu au materiale deloc.

Prin noua lege a educaţiei, numărul minim de elevi dintr-o clasă poate fi și doar de opt. În cazul elevilor de clasa a VIII-a se poate lucra cu orice număr. Măsurile au fost implementate tocmai pentru a reduce numărul claselor cu învăţământ simultan.

„Campion în şcoală”. Proiect al Ministerului Educației prin care campioni ai sportului românesc vor fi alături de elevi

Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport au semnat, marţi, protocolul de colaborare pentru implementarea Programului Naţional „Campion în şcoală”.

The post Aproximativ 100.000 de elevi din România învață simultan, la clase diferite, în aceeași sală de curs appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *