Armata iraniană afirmă că atacurile israeliene au avariat doar ”sisteme radar”. Teheranul afirmă că determinarea sa de a se apăra ”nu are limite”

Armata iraniană a anunţat sâmbătă că doar ”sisteme radar” au fost avariate în timpul atacurilor israeliene împotriva unor ţinte militare în interiorul ţării. Determinarea Iranului de a se apăra ‘nu are limite’, a declarat sâmbătă ministrul de Externe Abbas Araghchi, transmite AFP.

‘Graţie performanţei corespunzătoare a apărării aeriene a ţării, atacurile au cauzat pagube limitate şi doar unele sisteme radar au fost avariate’, a anunţat Statul Major al armatei, într-un comunicat citat de televiziunea de stat.

După ce mai devreme armata anunţase că atacul israelian a ucis doi militari iranieni, în cursul serii a revenit cu un comunicat, citat de agenţia IRNA, despre moartea altor doi militari în urma rănilor suferite.

Potrivit comunicatului Statului Major, ‘un număr important de rachete au fost interceptate, iar avioanele inamice au fost împiedicate să intre în spaţiul aerian al ţării’.

Acesta mai afirmă că avioanele israeliene au utilizat spaţiul aerian al Irakului de care dispune armata americană, ‘pentru a lansa la distanţă un anumit număr de rachete aeropurtate cu rază lungă, dotate cu ogive foarte uşoare’.

‘Iranul, rezervându-şi dreptul legal şi legitim de a reacţiona la momentul oportun, pune accentul pe instaurarea unei încetări a focului durabile în Gaza şi în Liban’, conchide comunicatul de la Teheran.

CITEȘTE ȘI: Israel, lovituri directe asupra Iranului, ca răspuns la atacurile din 1 octombrie. Au fost vizate ținte militare. „Misiunea a fost îndeplinită”

Determinarea Iranului de a se apăra ‘nu are limite’, a declarat sâmbătă ministrul de externe Abbas Araghchi, după atacurile israeliene din timpul nopţii împotriva unor obiective militare ale ţării, transmite AFP.

‘Cred că am dovedit că nu există limite pentru determinarea noastră de a ne apăra‘, a spus Abbas Araghchi într-un interviu acordat site-ului ghidului suprem iranian.

Aceasta este prima reacţie a unui înalt oficial iranian după atacurile aeriene israeliene efectuate în cursul nopţii împotriva unor instalaţii militare din Iran.

Atacul, care a vizat ‘situri militare din provinciile Teheran, Khuzestan (sud-vest) şi Ilam (vest)’, a provocat ‘daune limitate’, a indicat armata iraniană, adăugând că doi soldaţi au fost ucişi, fără a preciza unde.

‘Ne vom apăra pământul şi patria. Cred că toată lumea a văzut deja acest lucru‘, a dat asigurări ministrul Araghchi.

Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete asupra Israelului pe 1 octombrie, inclusiv, pentru prima dată, mai multe rachete hipersonice. Israelul a jurat că va face Iranul să plătească pentru acest atac.

Confruntat cu ameninţările cu represalii israeliene, Iranul a jucat atât pe cartea tensiunii, cât şi pe cea a destinderii în ultimele săptămâni.

Astfel, ministrul Araghchi s-a angajat într-o intensă campanie diplomatică, vizitând în două săptămâni toate ţările din Orientul Mijlociu, cu excepţia Israelului, pentru a încerca să atenueze tensiunile şi să întărească poziţiile Teheranului, adaugă AFP, citată de Agerpres.

The post Armata iraniană afirmă că atacurile israeliene au avariat doar ”sisteme radar”. Teheranul afirmă că determinarea sa de a se apăra ”nu are limite” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *