Berea și alte băuturi alcoolice, mai scumpe

Berea și alte băuturi alcoolice, mai scumpe

Berea și alte băuturi alcoolice se vor scumpi și mai mult. Avertismentul vine din partea producătorilor, având în vedere că de la 1 ianuarie 2025 se vor majora accizele.

Analiștii economici pun măsură pe seama lipsei de bani la bugetul de stat. În plus, reprezentanții industrieie băuturilor spirtoase avertizează că, odată cu noul val de scumpriri, există riscul cĂ oamenii să apeleze și mai mult la piață neagră.

În ultima perioadă, berea și alte bături alcoolice s-au tot scumpit. Numai în septembrie, prețurile au fost mai mari, în medie, cu peste 7% decât în urmă cu un an, conform Instititului Național de Statistică. De la 1 ianuarie, când se vor aplică accizele majorate, consumatorii vor plăti și mai mult.

Guvernul a decis să crească gradual accizele la bere, în următorii doi ani. Astfel, în 2025, acciza va crește cu 20 de bani, de la 4,62 lei / hectolitru, cât este în prezent, la 4,82 lei / hectolitru. Pentru berarii cu o producție mai mică, de cel mult 200.000 de hectolitri pe an, acciza va fi majorată doar cu 11
bani.

Marcel Ciolacu, premierul României: Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculată în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate.

Producătorii de băuturi spirtoase cer Guvernului să crească gradual accizele, după modelul aplicat la bere. Reprezentații industriei spun că dacă se va păstra formula actuală, vor urma scumpiri fără precedent, conform TVRInfo.

Florin Rădulescu, preşedinte, Asociaţia Spirits România: Ne-ar duce la o creștere a accizei de 53%. (00.06.16) Odată crescută acciza trebuie crescut prețul produsului de la raft. Creșterile ar putea să fie între 20% și 40%, vorbim despre produse premium să zicem 20% și produse economice, locale românești, 40%.

Analiștii economici pun majorarea accizelor pe seama lispei de bani la bugetul de stat.

Adrian Negrescu, analist economic: Berea la fel că și băuturile răcoritoare și apă minerale pare că vor deveni produse de lux pentru români dovadă de scăderea abruptă a consumului. Prețurile mari umflate de accizele mărite, de taxe și de costurile operaționale tot mai mari vor face că aceste produse să nu mai fie disponibile tuturor.

Piața berii a scăzut anul trecut cu 5%, conform statisticilor producătorilor. Băuturile spirtoase reprezintă doar 4% din totalul consumului de alcool din țară, mai arată datele din piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *