Bulgarii merg din nou la vot. Conservatorii se mențin pe primul loc, dar fără majoritate. Absenteismul ar aduce un partid prorus pe poziția a doua

Bulgarii merg mâine la vot, în al șaptelea scrutin organizat în ultimii trei ani. Alegerile au loc pe fondul unei instabilități politice tot mai mari, ceea ce a permis partidelor pro-ruse și de extremă dreapta să câștige teren. Nici unul dintre scrutinele precedente nu a dus la o majoritate clară, iar sondajele de opinie din țara vecină arată în continuare aceeași tendință: conservatorii lui Boiko Borisov pe primul loc, însă doar cu 26 de procente.

Conservatorii lui Boiko Borisov au condus Bulgaria între 2009 și 2021 aproape fără întrerupere. Inițial, văzută ca o formațiune reformatoare, pro-occidentală, GERB a pierdut alegrile de acum 3 ani în fața popularilor bulgari. Aceștia din urmă nu au câștigat însă suficiente mandate pentru a putea forma un guvern și așa a început caruselul alegerilor anticipate și a guvernelor interimare de la Sofia.

Stoiana Georgieva, analist: Trei grupuri de partide vor intra în viitorul parlament. Primul, partidele corupte conduse de GERB, partid aflat, până nu demult, la guvernare, care continuă să fie principala forţă şi al cărei lider este responsabil pentru implementarea sistemului corupt din Bulgaria.

Cel mai recent sondaj arata că GERB se menține pe primul loc cu aproximativ 26 de procente. Practic nici nu scade, dar nici nu creste.

Bătălia se dă pe locul al doilea unde formațiunea de extremă dreapta pro-rusă, Renașterea, ar putea obține 15 la sută din voturi. La fel și două partide democratice de centru.

Stoiana Georgieva, analist: Este foarte probabil că după aceste 7 runde de alegeri generale să se formeze un guvern între partidele cleptocratice, care încă se menţin pe poziţia pro-europeană şi pro-Ucraina, şi formaţiunile democrate.

Ar mai fi și problema prezenței la urne pentru că sondajele indică o apatie a electoratului care intenționează să meargă la vot în cel mai bun caz în proporție de 38 la sută. În ipoteza abesenteismului, partidul Renașterea, care militează pentru reîntoarcerea Bulgariei în solda Moscovei, ar deveni a doua forță politică din țară.

The post Bulgarii merg din nou la vot. Conservatorii se mențin pe primul loc, dar fără majoritate. Absenteismul ar aduce un partid prorus pe poziția a doua appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *