NostraBiome, o companie de biotehnologie înfiinţată de un român, se conturează drept un potenţial lider în domeniul medicinei personalizate, concentrându-se pe utilizarea microbiomului pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale (IBD) şi a altor afecţiuni severe. Fondată pe baza unei soluţii dezvoltate iniţial pentru o nevoie personală, NostraBiome încearcă să aplice aceste descoperiri la nivel global.
Ideea a evoluat destul de încet la început. De mai mulţi ani m-am gândit la o soluţie care să funcţioneze pentru mine, însă lucrurile s-au mişcat foarte încet, părea că nu o să găsesc o rezolvare.
Pot spune că lucrez la acest concept de şase ani, dar el s-a materializat într-un produs funcţional doar în ultimii doi ani, mulţumită câtorva progrese şi evoluţii favorabile ale inteligenţei artificiale şi ale metodelor de secvenţiere ADN, împreună cu o mai bună înţelegere a informaţiilor biologice despre diferite tulpini bacteriene”, descrie Călin Popescu felul în care s-a conturat decizia de a transforma tratarea propriei afecţiuni – o boală inflamatorie a intestinelor – într-o idee de business.
El a fost motivat astfel să transforme o soluţie personală într-o posibilă opţiune terapeutică pentru alţii. După ce a obţinut rezultate pozitive în gestionarea propriei stări de sănătate, a decis să testeze eficacitatea metodei sale pe un grup mai mare de pacienţi. „Am construit un studiu pre-clinic pe 27 de pacienţi cu boală inflamatorie severă, iar rezultatele au indicat îmbunătăţiri pentru toţi participanţii,” menţionează fondatorul NostraBiome. Acest rezultat l-a determinat să investească mai mult timp şi resurse în dezvoltarea tehnologiei, având în vedere potenţialul de aplicare la scară largă. „Văzând amploarea acestei afecţiuni la nivel global, am considerat că trebuie să explorăm în continuare această tehnologie,” adaugă el.