Calmul atmosferic din weekend va crește gradul de poluare în București

Se anunță un weekend cu poluare crescută în București. Condițiile meteorologice prognozate, în special lipsa curenților de aer și așa-numita inversiune termică, ar putea împiedica dispersia particulelor poluante din aer, avertizează specialiștii. Din această cauză, poluarea va fi mai accentuată dimineața și seara. Același fenomen a avut loc și la începutul săptămânii.

Meteorologii anunță temperaturi ridicate pentru acest weekend în Capitală, cu maxime care ajung la 18, chiar 20 de grade. Vântul va fi aproape inexistent, în plus sunt condiții pentru o inversiune termică.

Mihai Timu, meteorolog: În următoarele 2-3 nopți și a dimineților, avem această inversiune, ea apare, de obicei, în sezonul rece, în regim anticiclonic. Datorită răcirii nocturne, temperatura scade automat și atunci apare statul de rece la nivelul solului.

Poluarea aerului și poluarea fonică, printre cauzele infertilității. Studiu al cercetătorilor danezi

Și noi, ca multe alte state, avem o uriașă problemă cu natalitatea: până la sfârșitul secolului, am putea avea doar 8 milioane de locuitori. Adică, în toată România, mai puțini decât sunt acum în Londra. Danemarca are aceeași amenințare demografică, dar acolo cercetătorii încearcă să combată fenomenul. Și au descoperit că printre principalele cauze este poluarea, inclusiv cea sonoră.

Alina Sorocean, jurnalist TVR: Condițiile meteorologice nu favorizează însă dispersia particulelor poluante din aer. Asta înseamnă că, în Capitală, în acest weekend, am putea avea un aer extrem de poluat, mai ales dacă traficul va fi aglomerat.

Oamenii spun că simt aproape zilnic efectele poluării.

Conform platformelor de monitorizare a calității aerului din București, nivelul de poluare din Capitală depășește des nivelul maxim admis.

La începutul săptămânii, de exemplu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti anunța că sezonul rece a debutat cu o creștere a concentrațiilor de particule în suspensie.

Temperaturile scăzute au determinat începerea încălzirii rezidențiale cu lemne, în special în zonele periferice ale Bucureștiului și în județul Ilfov, concentrațiile de particule crescând treptat din cauza condițiilor care nu au favorizat dispersia.

Costurile de sănătate provocate de poluarea din Bucureşti, cele mai mari din Europa. Ajung la 3.000 de euro de persoană

Costurile de sănătate, provocate de poluarea aerului din Bucureşti, sunt cele mai mari din Europa, şi ajung la aproximativ 3.000 de euro/persoană.

The post Calmul atmosferic din weekend va crește gradul de poluare în București appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *