Camera Deputaţilor: Creşterea şi uciderea speciilor de şinşilă şi nurcă în scopuri comerciale – interzise din 2027

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2027, creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor.

S-au înregistrat 217 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şapte abţineri.

Proiectul completează în acest sens articolul 22 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.

„Prin excepţie, (…) creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027”, prevede actul normativ adoptat.

În raportul comisiilor de specialitate se motivează necesitatea existenţei unei perioade de tranziţie de doi ani, până în 2027, de aplicare a acestei prevederi pentru „a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile”. De asemenea, în acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă, se mai motivează în raport. Conform sursei citate, acest sector este redus în România, existând doar două ferme de nurci americane şi mai puţin de 10 ferme de şinşile.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

sursa Agerpres

The post Camera Deputaţilor: Creşterea şi uciderea speciilor de şinşilă şi nurcă în scopuri comerciale – interzise din 2027 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *