Carburanţii s-au scumpit din nou. Plătim între 7 și aproape 8 lei pentru un litru de benzină sau motorină

Conflictele din Orientul Mijlociu au crescut prețul barilului de petrol cu până la 15 procente, echivalentul a 10 dolari. Pentru noi, asta se traduce în costuri mai mari la pompă. Plătim între 7 și aproape 8 lei pentru un litru de benzină sau motorină. În România, prețurile nu au scăzut prea mult nici măcar atunci când în restul țărilor europene carburanții s-au ieftinit și cu 25 la sută.

În Capitală, un litru de benzină standard costă între 6,93 și 7,09 lei, în timp ce litrul de benzină superioară e între 7,49 și 7,79 lei.

În ceea ce privește motorina standard, pentru un litru se plătește cel puțin 7,02, iar pentru motorina superioară 7,42 lei.

Mult prea mari pentru puterea noastră de cumpărare, se plâng șoferii.

Extraordinar de mari, politicienii sunt extraordinar de buni.

Sunt puțin mai mari ca în Irlanda. Nu știu cum se trăiește în țara asta.

Specialiștii în economie spun că actualele creșteri sunt rezultatul conflictelor din Orientul Mijlociu.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte, CFA România: Prețul petrolului a crescut și cu mai mult de 10 dolari barilul. A fost o creștere consistentă exprimată în două cifre. Adică 10-15% au fost creșterile petrolului. (Va continua să crească oare?) Depinde de ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu. O intețire a războiului va duce clar la o creștere în continuare a prețului petrolului, pe când o liniștire a situației poate duce înapoi la 70 de dolari barilul. Depindem foarte mult de această situație geopolitică.

Tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea perturba lanțurile globale de aprovizionare cu petrol

Tensiunile în creștere dintre Israel și Iran amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare cu petrol. Lucru care ar putea duce la creștere prețurilor petrolului la peste 135 de dolari pe baril.

Dincolo de asta, Eurostat arată că, în luna august a acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, România și Irlanda au fost singurele țări din Europa, unde prețurile carburanților au crescut cu 2,4%, respectiv cu 4%. În restul statelor, carburanții au costat cu până la 21% mai puțin.

Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: Cele mai mici prețuri ale carburanților au fost înregistrate în Suedia, Belgia și Slovacia. La nivelul Uniunii Europene, în august anul acesta, prețurile carburanţilor erau, în medie, cu 6,1 % mai scăzute decât în august anul trecut.

Explicația comericiantilor? Teama că vor avea pierderi.

Ion Tache, președinte, Asociaţia Benzinarilor Particulari: În momentul în care se produc scumpiri, toate țările au niște stocuri și noi avem stocuri destul de mari.

Reprezentanții benzinarilor particulari cred însă că, odată cu începutul anului viitor, prețurile vor scădea.

Consumul global de combustibili fosili și emisiile de carbon au atins noi recorduri în 2023

Consumul global de combustibili fosili și emisiile de carbon au atins noi recorduri în 2023, iar aceste date alarmante vin într-un moment crucial pentru tranziția către surse de energie mai curate.

The post Carburanţii s-au scumpit din nou. Plătim între 7 și aproape 8 lei pentru un litru de benzină sau motorină appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *