Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură: Sper şi cred că viaţa mea de zi cu zi nu se va schimba prea mult

Noua laureată a Premiului Nobel pentru literatură, romanciera sud-coreeană Han Kang, a declarat joi că are în mod constant idei pentru cărţi noi, dintre care una ar putea fi terminată anul viitor, şi speră că viaţa ei de zi cu zi „nu se va schimba prea mult” după câştigarea prestigiosului premiu, transmite AFP.

Prima femeie din Asia care a câştigat acest premiu literar, romanciera în vârstă de 53 de ani este cunoscută pe plan internaţional pentru romanul „The Vegetarian”, care a fost recompensat cu premiul Man Booker în 2016. Romanul povesteşte schimbarea radicală a obiceiurilor alimentare ale unei femei care se confrunta cu coşmaruri violente, cu consecinţe dezastruoase pentru relaţia ei sentimentală dar şi pentru sănătatea mintală.

Ea a primit premiul Nobel „pentru proza sa poetică intensă care înfruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, conform Academiei suedeze.

Invitată în cadrul unei ceremonii organizată de fundaţia sud-coreeană Pony Chung, care şi-a prezentat Premiul pentru Inovaţie la Seul, Han Kang a spus că şi-a savurat cu modestie succesul.

Câştigarea Premiului Nobel a fost „un moment plin de bucurie şi recunoştinţă, pe care l-am sărbătorit cu calm seara”, a spus autoarea, în timp ce anunţul Comitetului Nobel a făcut furori în Coreea de Sud, iar cărţile sale s-au vândut în peste 1 milion de exemplare în doar câteva zile.

„Săptămâna trecută, plină de atât de mulţi oameni care mi-au împărtăşit bucuria ca şi cum ar fi fost a lor, va rămâne în memoria mea ca o experienţă specială şi emoţionantă”, a spus ea. Dar „sper şi cred că viaţa mea de zi cu zi nu se va schimba prea mult”.

„Sunt cineva care se conectează la lume prin scris” şi „sper că voi continua să scriu şi voi cunoaşte cititori prin cărţile mele”, a adăugat ea.

„Nu beau alcool şi recent, din motive de sănătate, am încetat să mai beau cafea. Rareori mai călătoresc, deşi mi-a plăcut. Cu alte cuvinte, m-am întrebat adesea ‘ce te distrează în viaţă?’. Îmi place mai degrabă să mă plimb”, s-a descris ea.

Autoarea speră să termine noul roman la care lucrează anul viitor: „Dar de multe ori mă înşel în ceea ce priveşte timpul de care am nevoie pentru a scrie şi nu pot spune cu certitudine când va fi terminat”.

Han Kang a adăugat că are în minte încă trei cărţi pe care ar dori să le termine înainte de a împlini 60 de ani: „Dar ca întotdeauna, cred că atunci când le voi scrie, voi avea idei pentru alte cărţi şi nu voi înceta să mă gândesc la cărţi pe care vreau să le scriu”.

The post Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură: Sper şi cred că viaţa mea de zi cu zi nu se va schimba prea mult appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *