Ce poate câștiga România din negocierile UE cu Marea Britanie

Diplomaţii europeni şi britanici pregătesc proiectele pe care liderii de la Bruxelles şi liderul din Downing Street le vor aproba la summitul ce se va desfăşura la începutul anului viitor. Keir Starmer vrea o apropiere de Uniunea Europeană, dar nu acceptă revenirea la piaţa unică şi nici la uniunea vamală a blocului comunitar. Guvernul laburist vrea ca ţările europene să cumpere armament de la companiile din Marea Britanie şi măsuri comune pentru a opri migranţii. Diplomaţii de la Bruxelles sunt reticenţi şi dau undă verde negocierilor, doar dacă tinerii europeni vor putea locui şi lucra în Regatul Unit.

Keir Starmer, prim-ministrul Regatului Unit: A fost primul pas pe un drum ce ne va aduce înapoi la negocieri în vederea summitului din prima parte a anului viitor și s-a axat pe rezultate și pe ceea ce putem face, mai degrabă decât pe ceea ce nu putem face. Prin însăși natura sa, nu a fost o discuție care să intre în detalii în acest stadiu. A fost vorba despre stabilirea parametrilor, despre stabilirea tonului, despre convenirea modului în care se vă face acest lucru și despre tipul de etape, dacă doriți, de-a lungul drumului.

Liderii europeni urmăresc să creeze cu guvernul laburist un sistem ce le-ar permite tinerilor europeni să locuiască și să lucreze în Regatul Unit pentru o perioadă determinată. Acesta ar reprezenta un avantaj și pentru studenții români care învață în Marea Britanie.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Acţionăm la fel când vine vorba despre sancţiunile împotriva Rusiei pentru că securitatea Europei ne îngrijorează pe toţi, în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Susţinem cu fermitate lupta împotriva schimbărilor climatice și a încălzirii globale. Amândoi lucrăm intens pentru a realiza economii circulare și decarbonizate și pentru a proteja natura. Aşadar, există multe subiecte în care suntem foarte apropiați și împărtășim valori comune.

În prima jumătate a anului 2023 schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie au crescut cu 9% față de perioada similară a anului precedent și au ajuns la 1,88 de miliarde de euro. Exporturile românești în Marea Britanie au fost de 1,4 miliarde de euro. Guvernul României urmărește că produselor românești care sunt exportate în Marea Britanie să li se pună taxe cât mai mici.

The post Ce poate câștiga România din negocierile UE cu Marea Britanie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *