Cel mai mare exerciţiu aerian al NATO din acest an are loc în Grecia. Participă și piloți români de la Fetești

NATO desfășoară, în mai multe baze aeriene din Grecia, cel mai mare exercițiu din acest an. Zeci de avioane sunt angrenate în diferite scenarii tactice prin care se exersează și se testează capacitatea de răspuns a Alianței Nord Atlantice în cazul unui atac. Invazia rusă din Ucraina a crescut gradul de pericol, inclusiv la adresa țărilor NATO. Un reportaj realizat de Alina Grigore și Dragoș Stoian.

Alina Grigore, jurnalist senior TVR: Peste 130 de avioane de luptă, de transport, de cercetare și supraveghere, de realimentare în aer, bombardiere, exersează tactici și tehnici integrate, inclusiv de apărare antiaeriană și antirachetă. In cel mai mare exercițiu aerian pe care NATO îl desfășoară în mai multe baze din Grecia.

Grant Saum, comandantul escadrilei F-35, Forţele Aeriene ale SUA: Scenariile de luptă reprezintă o provocare, sunt foarte complexe, mai ales când 60-70 de avioane se află în același timp în spațiul aerian și operează pentru același obiectiv, pe timp de zi și de noapte. E mai mult decât un antrenament. Este prima oară la un asemenea nivel, cu atât de multe țări NATO implicate.

Col. Alexandros Chalkopoulos, pilot, purtător de cuvânt, Forţele Aeriene ale Greciei: În fiecare zi avem aproximativ 100 de zboruri de zi și de noapte și integrăm foarte bine reprezentanții a 12 țări. Pentru noi a fost o ocazie bună să zburăm împreună cu F35, pentru că, în câţiva ani, vom avea astfel de avioane de luptă și în Grecia.

Pilot de luptă, Forţele Aeriene Franceze: Misiunea mea aici este să zbor în diferite tipuri de acțiuni, atât ofensive, cât și de apărare, misiuni aer-aer, aer-sol. Am experiență de luptă în Irak și în Siria.

Locotenent, ofiţer de informaţii, Forţele Aeriene Franceze: Rolul meu e să mă asigur că echipajul de zbor are toate informațiile cu privire la diferite amenințări din scenarii, deci trebuie să-i informez despre tot ce se întâmplă în aer și de la sol.

Anders Gustafsson, comandantul detaşamentului Gripen, Forţele Aeriene Suedeze: Suedia este aici să consolideze cooperarea, interoperabilitatea și integrarea în NATO. Este prima oară când ne antrenăm în sudul Europei și e foarte important pentru noi să arătăm că suntem gata să apărăm întreaga Alianţă.

Aviația este susținută, de la sol, cu informații vitale, de Centrul mobil de control aerian și fuziune a senzorilor DARS.

Col. Jorg Sieratzki, NATO DARS: Suntem o unitate care furnizează supraveghere aeriană și controlul sistemelor de armament de la sol. Avem nevoie de acest tip de antrenament, pentru a fi la cel mai înalt nivel de pregătire și alertă, gata să operăm într-un timp scurt. Arată efortul făcut pentru ca orice potențial agresor să știe că NATO va descuraja și va apăra teritoriul statelor aliate.

Col. Vasileios Panagoulias, purtătorul de cuvânt al exerciţiului NATO: Misiunile de contracarare și de blocare a accesului combină structuri aeriene, terestre, navale, spațiale și cibernetice pentru a integra apărarea multidomeniu. Al doilea aspect implică integrarea apărării antirachetă, coordonarea forțelor noastre împotriva amenințărilor unor avioane inamice, unor instalații de la sol sau a rachetelor de croazieră. Piloți români de la Fetești participă, de asemenea, la exercițiu, vin pentru misiuni de realimentare în aer, alți militari au luat parte la planificarea exercițiului.

NATO se adaptează pe măsura amenințărilor actuale, iar la acest exercițiu participă unii dintre cei mai buni piloți din lume. Din Baza Aeriană Andravida, vestul Greciei, pentru TVR, Alina Grigore și Dragoș Stoian.

The post Cel mai mare exerciţiu aerian al NATO din acest an are loc în Grecia. Participă și piloți români de la Fetești appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *