Cele 4 radare Sentinel pe care România le va cumpăra din SUA pot să descopere și să ajute la doborârea dronelor rusești

Cele 4 radare Sentinel pe care România le va cumpăra din SUA pot să descopere și să ajute la doborârea dronelor rusești

Cele 4 radare moderne pe care România a anunțat că le va cumpăra din SUA sunt capabile să descopere și să ajute la doborârea dronelor rusești care intră în Dobrogea, în spațiul aerian al României. Analiștii militari consultați de Știrile TVR susțin că acestea pot trimite, în timp real, informațiile despre țintele descoperite unor sisteme antiaeriene.

Radarele Sentinel pot descoperi pe o rază de 120 de km drone, rachete de croazieră, elicoptere și avioane. Potrivit specialiștilor, avantajul e că identifică inclusiv țintele cu suprafață de reflexie și viteză mici, așa cum sunt dronele rusești care au tot intrat în spațiul aerian românesc, conform TVRInfo.

Valentin Mateiu, analist militar: Poate fi nucleul unui sistem de apărare anti dronă, în sensul în care vom avea sisteme de apărare antiaeriană.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, au anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti și MApN.

Armata a anunțat că va plăti pentru cele 4 radare în jur de 90 de milioane de dolari. Primele 2 vor fi finanțate printr-un program special al Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Valentin Mateiu, analist militar: Cred că este important faptul că primele două vin în cadrul acelui program de asistență financiară. Nu multe țări se bucură de acest avantaj. Asta arată soliditatea relației între SUA și România.

În ultima vreme, drone rusești trimise să lovească ținte în Ucraina au intrat în spațiul aerian românesc. Unele au trecut pentru perioade scurte de timp, altele au survolat chiar și zeci de minute.

Nu de puține ori autoritățile au descoperit în România resturi ale acestor aparate, uneori chiar și la câteva zeci de km distanță de frontieră. De fiecare dată, Bucureștiul a protestat și … cam atât.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că patru aeronave de luptă, două F-16 şi două F-18, au monitorizat, în noaptea de marţi spre miercuri, spaţiul aerian românesc, în contextul unor noi atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la graniţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *