Cercetătorii constănțeni vor să crească stridii în Marea Neagră

Cercetătorii constănțeni vor să crească stridii în Marea Neagră

România ar putea avea acvacultură de stridii. Pentru prima dată, cercetătorii din Constanța au plantat în Marea Neagră stridii japoneze. Acestea au fost puse în cuști patentate în Noua Zeelandă, la o distanță de trei kilometri de mal.

Fiecare stridie are acum o greutate de aproape zece grame. Proiectul are ca scop stimularea apariției fermelor de stridii pe litoralul românesc.

Zece kilograme de stridii au fost aduse din Italia, din Marea Adriatică. Au fost puse în cuști și scufundate în Marea Neagră, în zona Baia Mamaia.

Stridiile vor fi poziționate la o distanță de aproximativ 3 km distanță față de mal și la adâncimi de 3 și 5m. În acest moment au o greutate de 10 grame, iar greutatea optimă la care ar trebui să ajungă este de aproximativ 80 g.

Stridiile vor fi monitorizate periodic de cercetătorii de la Institutul Național „Grigore Antipa” din Constanța. Vor fi observate și măsurate timp de un an.

Victor Niță cercetător științific Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină Grigore Antipa: În fiecare lună ne vom deplasa pentru măsurători și pentru evaluarea comportamentului instalației.

Cu acest proiect se încearcă stimularea acvaculturii de stridii pe litoralul românesc, dar și încurajarea consumului de fructe de mare, conform TVRInfo.

Dacă vor ajunge să fie comercializate, prețul va depinde de cerere, dar și de restaurantele în care vor fi consumate.

Rapanele reprezintă un pericol pentru stridii, dar în cuști acestea vor fi apărate de orice atac. Zona în care se află stridiile e semnalizată, pentru ca acestea să nu fie deranjate de pescari. După un an, cercetătorii ar trebui să obțină 80 de kilograme de stridii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *