Cetatea Sarmizegetusa Regia se închide temporar pentru lucrări de reabilitare

 Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă pentru turişti în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie, interval în care constructorul care se ocupă de proiectul de reabilitare a monumentului istoric va lucra la rampa de intrare în interiorul sitului şi la traseele noi din perimetrul acestuia.

Decizia de restricţionare a accesului turiştilor s-a luat la solicitarea constructorului astfel încât să fie prevenite orice incidente care ar putea să apară în timpul lucrărilor.

Operaţiunile le-am prevăzut tocmai într-o perioadă în care încă se mai poate lucra, dar în care numărul de turişti să fie mai redus, în aşa fel încât impactul să fie mai mic privind vizitarea sitului arheologic. Nu se cădea să facem acest lucru în perioada de vară, de exemplu, când numărul de turişti este foarte mare. Se va lucra, în perioada imediat următoare, atât la rampa de intrare în incinta fortificată, cât şi la traseele turistice noi”, a precizat luni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Alin Ţambă, care se ocupă de implementarea acestui proiect din partea administraţiei judeţene, potrivit Agerpres.

Proiectul de reabilitare a cetăţii Dacice Sarmizegetusa Regia este considerat ca fiind cel mai important de acest fel pe linia restaurării şi revitalizării monumentului istoric. Intitulat „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”, proiectul prevede restaurarea a peste 700 de metri din zidul cetăţii şi pregătirea mai multor trasee turistice noi în perimetrul sitului arheologic.

Proiectul este derulat de CJ Hunedoara, în parteneriat cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Romsdal County Council din Norvegia. Acesta are o valoare nerambursabilă de 2 milioane de euro şi o contribuţie de un milion de euro din partea CJ Hunedoara, în calitate de beneficiar.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea numărului de vizitatori, dar şi o mai mare implicare a comunităţii locale în activităţile de punere în valoare a întregului patrimoniu istoric şi din Munţii Orăştiei.

The post Cetatea Sarmizegetusa Regia se închide temporar pentru lucrări de reabilitare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *